Wat hebben we geleerd van John Kotter’s Leiderschap bij verandering?

door Marco Derksen op 16 december 2016


Het in 1996 verschenen boek ‘Leading Change’ (in het Nederlands vertaald onder de titel ‘Leiderschap bij verandering‘) van John Kotter, de inmiddels emeritus hoogleraar Leiderschap aan Harvard Business School. Het boek is een vervolg van een artikel dat Kotter in het voorjaar van 1995 publiceert in Harvard Business Review. In dat artikel beschrijft Kotter o.a. 8 stappen die leiden tot een succesvolle implementatie van verandering binnen organisaties:

  1. Voelbaar, zichtbaar maken van de noodzaak (‘sense of urgency’: ‘gevoel van urgentie’)
  2. Instellen van een krachtige stuurgroep met voldoende middelen om de noodzakelijke verandering te leiden
  3. Ontwikkelen van een richtinggevende visie annex strategieën om die visie te realiseren
  4. Communiceren van de nieuwe visie
  5. Stimuleren en mogelijk maken conform de nieuwe visie te handelen
  6. Zorgen voor zichtbare kortetermijnsuccessen
  7. Consolideren van verbeteringen en blijven doorvoeren van veranderingen
  8. Veranderingen verankeren in de bedrijfscultuur

Elk van deze voorwaarden is een conditio sine qua non. Voldoe je niet aan één ervan, dan zal de poging de noodzakelijke verandering door te voeren, mislukken aldus Kotter. Saillant detail is dat ten tijde van het schrijven van het boek, het faalpercentage van verandertrajecten op ongeveer 70% werd gesteld en dat dit vandaag de dag nog steeds ongeveer hetzelfde percentage is. Even los van de vraag of die 70% wel klopt, hebben we in de afgelopen 20 jaar blijkbaar weinig geleerd uit de lessen van het verleden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact