Blog:

Privacyweken op NPO3

door Marco Derksen op 14 oktober 2016

Privacytest
Van 17 tot en met 29 oktober zijn het de Privacyweken op NPO3. Een goed initiatief van NPO3 waarbij er twee weken lang verschillende programma’s en documentaires worden uitzonden die met het thema privacy te maken hebben. De programmering tijdens de privacyweken:

Hunted
Vanaf 17 oktober, iedere maandag om 20:30u
Kun je zomaar verdwijnen? Twaalf gewone burgers slaan op de vlucht om drie weken uit handen te blijven van een speciale opsporingsdienst. Dit team, bestaande uit voormalig (top-)rechercheurs, medewerkers van de inlichtingsdienst en online speurders, zet alles op alles om ze te vinden en gebruiken daarbij alle middelen die de politie vandaag de dag tot zijn beschikking heeft.

Privacytest
Maandag 17 oktober om 21:30u
Art Rooijakkers onderzoekt hoe privacybewust Nederland is. De test behandelt onder andere de vele beveiligingscamera’s in ons land en het gebruik van social media. Zijn de deelnemers in de studio en de kijkers thuis voldoende bewust van de risico’s op privacy-inbreuk en computercriminaliteit? Aan de hand van vragenrondes laat het programma zien hoe en waarom men persoonlijke gegevens het beste kan beschermen. Thuis kan mee worden gedaan via een second screen.

De Universiteit van Nederland
Maandag 17 oktober: Bart Schermer: Data en privacy
Dinsdag 18 oktober: Willemijn Aerdts: Geheime Diensten
Woensdag 19 oktober: Leo Kouwenhoven: Quantumcomputer
Donderdag 20 oktober: Herbert Bos: Hacken
Vrijdag 21 oktober: Vanessa Evers: Sociale Robots

Vijf speciale, privacy-gerelateerde afleveringen van De Universiteit van Nederland, het project van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn waarbij wetenschappers elke dag gratis college geven op internet. De slimste koppen bespreken uiteenlopende onderwerpen en leggen alles wat ingewikkeld is op een begrijpelijke manier uit.

3Doc: Terms and conditions may apply
Donderdag 20 oktober om 23:30u
Lees jij de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid verbonden aan de website die je bezoekt, de telefoontjes die je pleegt, of app die je gebruikt? Zeer waarschijnlijk niet. Je gaat in goed vertrouwen akkoord, zelf als het betekent dat je daarmee misschien wel je ziel verkoopt. Zoiets lijkt onwerkelijk maar deze contracten maken het bedrijven en overheid wel steeds makkelijker persoonlijke informatie te gebruiken voor allerlei doeleinden. Waar ga je eigenlijk werkelijk mee akkoord als je de button ‘akkoord’ hebt aangeklikt?

Mr. Robot (seizoen 2)
Zaterdag 22 oktober om 0:10u
De jonge programmeur Elliot Alderson (Rami Malek) werkt overdag bij een internetbeveiligingsbedrijf, maar ‘s nachts gebruikt hij zijn hackerskunsten om zo vrienden en kennissen te beschermen tegen mensen met kwade bedoelingen. Op een dag wordt hij gerekruteerd door een onbekende man die ‘Mr. Robot’ op zijn jasje heeft staan. Mr. Robot (Christian Slater) vraagt Elliot om lid te worden van een hackersteam genaamd “fsociety” met als doel juist dat bedrijf te vernietigen, waar Elliot de beveiliging voor doet.

3Doc: Addicted to my phone
Maandag 24 oktober om 23:10u
Door het aanbieden van gratis apps op mobiele telefoons, krijgen bedrijven toegang tot ons persoonlijke leven. Een Deens TV onderzoeksteam neemt de proef op de som en biedt een zaklamp-app aan. Wat de gebruiker niet weet is dat door het te installeren ze toegang geven tot camera, microfoon, foto’s, teksten en gesprekken. Dit is zeker niet nieuw, de makers hebben de gebruikersvoorwaarden van facebook overgenomen. Ook politici nemen hun mobiele telefoon met alle handige apps overal mee naar toe. Vertrouwelijke informatie kan zo op een volledig legale manier in handen van derden komen. We verkopen probleemloos onze privacy om gebruik te mogen maken van ‘gratis’ diensten.

3Doc: The Thread
Dinsdag 25 oktober om 22:55u
Onmiddellijk na de aanslagen tijdens de marathon in Boston in 2013 stroomt het internet vol met beelden van amateurfilmers. Gesterkt door de aanmoedigingen van hun volgers, gaan gebruikers van het internet platforms Reddit en twitter op zoek naar de daders. Social media trekt niet alleen de rol van informatieverstrekker naar zich toe, maar ook die van detective, aanklager en rechter. Met bronnen onderzoek en privacy houdt men geen rekening en de verdachtmakingen gaan al snel over en weer. Al snel gaan de naam en persoonsgegevens van een onschuldige jongeman de hele wereld over. Een documentaire over een moderne heksenjacht.

3Doc: Panopticon: illusie van privacy
Woensdag 26 oktober om 23:10u
De meeste mensen hebben niets te verbergen. Toch neemt de controle over ons persoonlijk leven toe en onze privacy staat onder druk. De onthullingen van Amerikaan Edward Snowden, voormalig medewerker van de CIA, dat de Amerikaanse veiligheidsdienst op het internet spioneert, laat zien dat er veel data wordt verzameld en openbaar wordt gemaakt. Maar hoe gebeurt die aantasting van onze privacy precies? Waarom loopt de privacy in onze democratische maatschappij gevaar en wat zijn de gevolgen van de aantasting van privacy?

Super Stream Me
Donderdag 27 oktober om 22:20u
In een wereld waarin alles steeds meer openbaar wordt, vragen programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul zich af: hoe belangrijk is privacy nog? Om daar achter te komen gingen Tim en Nicolaas het psychologisch experiment ‘Super Stream Me’ aan waarin ze hun levens 18 dagen lang openbaar maakten; van wc bezoek tot aan een sessie bij de psycholoog. Bewapend met een camera, die in directe verbinding stond met een livestream, streamden zij 24 uur per dag hun leven.

Boy 7 (NL Film)
Vrijdag 28 oktober om 21:50u
Verfilming van het boek Boy 7 van Mirjam Mous. We kijken mee met Sam, een jongen die bijkomt in een drukke metro, maar niet weet wat zijn naam is en hoe hij daar terecht is gekomen. Met behulp van Lara, die hij ontmoet in de metro, gaat hij op zoek naar zijn identiteit. Samen proberen ze het raadsel op te lossen, maar gaandeweg blijkt dat hij in groot gevaar verkeert.

3Doc: We live in Public
Vrijdag 28 oktober om 23:35u
In deze docu zien we hoe de carrière van Josh Harris, een man die praktisch aan het kraambed van het World Wide Web stond, zijn visie omzette in een vorm van entertainment waar Big Brother weleens alles van afgekeken kan hebben. “In een toekomst waarin internet ons leven gaat beheersen, worden we allemaal gevangen gehouden in een kooi van informatie. Dus waarom die informatie niet gewoon delen met de rest van de wereld?” Wat volgt is een bizarre serie aan experimenten, waarin het privéleven van deelnemers (en uiteindelijk zichzelf) 24 uur per dag gevolgd kan worden. Klinkt bekend, niet? Harris zou je in dezelfde adem als Steve Jobs en Bill Gates mogen noemen, maar daar waar Jobs en Gates uitgroeiden tot succesvolle ondernemers is Harris ten onder gegaan aan zijn eigen idee.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact