Blog:

Georgica en de toekomst van de agri-food sector

door Marco Derksen op 17 juni 2016


De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt, als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw, kreeg in zijn nadagen spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius’ klassieke leerdicht Georgica hebben gelezen, waarin de Romeinse landbouw, bos-en wijnbouw, vee- en bijenteelt worden bezongen en waaruit lessen te halen zijn over de verhouding van de mens tot de natuur. Dat is het uitgangspunt van de documentaire Georgica uit 2014 van Katelijne Schrama, die een bespiegeling vormt op de verworvenheden van de grootschalige landbouw in de Nederlandse Flevopolder.

Ik kwam op deze documentaire toen ik mij deze week aan het voorbereiden was voor een inspiratiesessie in de agri-food sector. De agri-food sector is nog steeds één van de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie. De groei van de wereldbevolking vergroot het belang van de sector, maar dit brengt ook grote uitdagingen met zich mee op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, voedselzekerheid en het voortbestaan van de rol van de boer als hoeder van biodiversiteit, landschap en water. Via een interview van oud-collega Dick Veerman van Foodlog door Katelijne Schrama voor Cafe Weltschmerz, dook ik steeds dieper in de complexe wereld van de agri-food sector. De interviews en documentaire bevestigen nogmaals mijn stelling dat globalisering en schaalvergroting een verkeerde keuze is als we straks een betere wereld willen voor onze kinderen.

Verder kijken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact