Van Webrichtlijnen naar DigiToegankelijk

door Marco Derksen op 20 april 2016

Monitor Gewoon ToegankelijkIn lijn met internationale ontwikkelingen krijgt ook het Nederlandse beleid rond webrichtlijnen een sterkere focus op digitale toegankelijkheid. Deze nieuwe fase is ingeluid met een nieuwe website: digitoegankelijk.nl (met oa de Monitor Gewoon Toegankelijk).

De Webrichtlijnen zijn in 2004 ontwikkeld omdat de overheid anders wilde gaan werken. Transparanter, effectiever en ‘voor iedereen’. Dat kon alleen als de websites van de overheid toegankelijker en duurzamer zouden worden. De Webrichtlijnen waren een kwaliteitsmodel om dat te bereiken. Het model omvatte zowel toegankelijkheid als bouwkwaliteit van websites aldus Digitale Overheid.

Sinds 2004 is er veel veranderd. De overheid is steeds meer digitaal gaan doen. Je belastingaangifte, een parkeervergunning aanvragen of doorgeven dat je gaat verhuizen: het kan allemaal via het internet. 2017 is het jaar waarin bedrijven en burgers alle zaken die ze met de overheid doen digitaal moeten kunnen afhandelen. Dat is vastgelegd in het overheidsprogramma digitaal 2017.

Als alles digitaal wordt, moeten wel alle Nederlanders toegang hebben tot deze digitale dienstverlening. Iedereen heeft dezelfde rechten om mee te doen in de maatschappij en te leven zoals ieder ander. Dat staat beschreven in het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Ook Nederland heeft dit verdrag ondertekend. Daarom moeten alle overheidsorganisaties hun websites en webapps verplicht toegankelijk maken.

Maar hoe digitaal vaardig zijn wij eigenlijk? Recentelijk werd duidelijk dat veel senioren in problemen komen door toenemende digitale dienstverlening. Beide onderwerpen digitale toegankelijkheid en digitale vaardigheden komen in ieder geval uitgebreid aan bod op dinsdag 31 mei 2016 tijdens Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) waar ik als dagvoorzitter mag optreden.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact