Sherry Turkle's Reclaiming Conversation

door Marco Derksen op 30 januari 2016

In een tijd dat we meer converseren dan ooit (via email, SMS, Whatsapp, Facebook, Twitter en andere communicatiekanalen) komt Sherry Turkle met het boek Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age waarin ze pleit om weer meer face-to-face met elkaar te praten. Sherry Turkle, hoogleraar Social Studies of Science and Technology aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), was ooit groot voorstander van de technologische ontwikkelingen maar is in de loop der jaren steeds sceptischer geworden. Technologie heeft volgens Turkle er voor gezorgd dat mensen in dezelfde ruimte nauwelijks nog met elkaar praten omdat ze voortdurend op hun telefoon of tablet turen. Eerder schreef ze hierover het boek Alone Together.

Voor Reclaiming Conversation interviewde Turkle de afgelopen 5 jaar mensen die nieuwe technologie zijn gaan gebruiken om meer controle op hun leven te krijgen. Inmiddels worden zij zelf door de technologie beheerst. Maar liefst 85 procent van de Amerikanen gebruikt hun smartphone tijdens sociale gelegenheden, zoals etentjes en gesprekken met familie en vrienden. Mensen praten steeds minder met elkaar en verliezen daarmee hun empatische vermogen. Met elkaar praten, zonder technologie, is volgens Turkle de oplossing voor een digitale “silent spring”. Daarnaast hebben we technologie nodig dat ons sociale leven verbetert, niet verstoort. In Amerika zijn er al initiatieven van gewone burgers op dit gebied zoals de Bored and Brilliant-beweging. Ook door de grote techbedrijven wordt langzamerhand in die richting gedacht. Bijvoorbeeld door het succes van een app niet te meten aan de hand van de hoeveelheid tijd die mensen ermee bezig zijn, maar aan de tijd die mensen er zinnig mee bezig zijn (zie presentatie Justin Rosenstein, Asana).

Met dank aan de leestip van Roeland Smeets.

Verder lezen:

Video: The Agenda with Steve Paikin

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact