De toekomst is nu en connected

door Marco Derksen op 24 oktober 2015

Create Out Loud

Afgelopen week was ik op uitnodiging van de VPRO te gast bij de Dutch Design Week. De Dutch Design Week (of DDW) is een grootschalig en internationaal jaarlijks negendaags evenement in Eindhoven waarbij design in allerlei facetten centraal staat. We hebben onder andere de Dutch Intervertuals, Graduation Show van de Design Academy Eindhoven, In No Particular Order, Playing Life exhibition, Dutch Design Awards Exhibition, Now Future Talkshow en uiteraard het VPRO Medialab (over de omroep van de toekomst) en de VPRO Peepshow bezocht. Een indrukwekkend programma waarbij designers uit binnen- en buitenland ons hebben meegenomen in hun denkwereld.

In de trein terug naar huis bleven twee dingen in mijn hoofd rondgaan.

Aangejaagd door technologische ontwikkelingen verandert de wereld in hoog tempo. Techniek en design spelen een dusdanig belangrijke rol in ons leven dat de mens en de natuur erdoor veranderen. Maar hoever gaat dat? Op de derde editie van de live Now Future Talkshow schetsten designers als Koert van Mensvoort, Agi Haines en Pauline van Dongen onder leiding van Pieter van der Wielen, mogelijke toekomstscenario’s. Koert van Mensvoort, die ook de gastcurator van de avond was, lanceerde aansluitend de nieuwe natuurbeweging Next Nature Network. Een natuurbeweging die niet terugkijkt en alles wil houden zoals het was (wat is er eigenlijk nog natuurlijk?), maar die vooruit kijkt en nadenkt over hoe design en technologie op positieve manier mens en natuur kan beinvloeden. Toen ik eenmaal thuis was heb ik mij aangemeld als lid van deze nieuwe natuurbeweging.

Het tweede dat in mijn hoofd bleef rondgaan was een opmerking die Martijn Paulen eerder die middag maakte. Paulen, directeur van de Dutch Design Week, ontving ons in zijn kantoor in de Design Innovation Space waar hij een korte maar bevlogen presentatie hield over design en technologie. Trots vertelde hij over het inmiddels grootste designevenement van Noord-Europa dat dit jaar werk en concepten van ruim 2400 ontwerpers presenteert aan naar verwachting meer dan 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Paulen vertelde dat in de tijd dat hij studeerde, hij zich met stapels boeken en artikelen opsloot in zijn studeerkamer om er vervolgens weken achtereen te werken aan zijn afstudeerscriptie. Hij verwonderde zich over de studenten van vandaag die voor hun afstuderen niet meer in de literatuur duiken maar samenwerken met mensen en organisaties over de hele wereld. Met internationale topdesigners, maar ook met mensen uit hele andere vakgebieden. Internet heeft in korte tijd van de studenten wereldburgers gemaakt die toegang hebben tot een enorm netwerk. Ik heb daar nooit echt bij stilgestaan, maar dit is misschien wel de grootste en belangrijkste ontwikkeling in het onderwijs van vandaag. De toekomst is nu en connected!

Foto: MU Eindhoven

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact