Een dagje online thuiswerken

door Marco Derksen op 9 juni 2015

koffie-en-krantenIk had voor vandaag veel lees- en schrijfwerk op de agenda staan en dat doe ik het liefst thuis. Aan mijn eigen werktafel, met mijn eigen muziek en met mijn eigen koffie. Denk er niet vaak over na, maar vanavond vroeg ik me af wat zo’n dag thuiswerken mij nu eigenlijk oplevert. Een reflectie. Voor mijzelf en voor wie het interessant vindt.

Zoals iedere dag begin ik met het scannen van het nieuws. Daarvoor gebruik ik Zite (tegenwoordig eigendom van Flipboard) op mijn iPad. Artikelen die ik later nog eens wil teruglezen of waarvan ik denk dat ze ook voor anderen interessant zijn deel ik via Twitter. Vaak scan ik ook nog de dagbladen via Blendle. Moet eerlijk zeggen dat als ik tijd heb (bijvoorbeeld op zaterdagochtend) dat mijn voorkeur nog steeds uitgaat naar een papieren krant. Maar door de week dus via Blendle of rechtstreeks naar de websites van de dagbladen als iemand een link heeft geplaatst op Twitter of Facebook waar ik op doorklik. Sinds kort heb ik ook een abonnement op Fast Moving Targets dat (bijna) iedere ochtend een exclusieve nieuwsbrief verstuurd met daarin een handpicked bericht. Eén bijzonder bericht, opmerkelijke tool of leerzame video dat volgens de makers van Fast Moving Targets de moeite waard is.

Handpicked FMTHet scannen en lezen van het online nieuws heb ik meestal al gedaan voordat de rest van het gezin wakker is en aan de ontbijttafel zit. Na het ontbijt gaan zij naar werk en school en werk ik de emails weg die in mijn mailbox zitten. Daarna begin ik aan de stapel visiedocumenten die zijn ingeleverd door studenten van de post-academische leergang Digitaal Leiderschap aan AOG School of Management waar ik sinds vorig jaar kerndocent ben.

VINT2015Ik had al gezien dat er vandaag veel congressen zijn waarin ik geinteresseerd ben. Zo werden in Utrecht het Facebook Congres en IBM Connect 2015 gehouden en in Bussum het jaarlijkse VINT Symposium. Alhoewel ik het heerlijk vind om een congres live mee te maken om bekenden te spreken en nieuwe mensen te ontmoeten, volg ik steeds vaker dit soort congressen via social media en livestreams (indien beschikbaar). Tussen het leeswerk door volg ik op Twitter de congressen via de hashtags #congresfb, #connectbnl en #vint2015. Van de laatste maak ik een korte samenvatting van de voor mij relevante tweets over de toekomst van werk. Dat doe ik via Storify, een curatietool waarmee ik eenvoudig online berichten kan selecteren en bundelen.

Nog voor de teleconferentie die ik eind van de middag heb om de visiedocumenten met AOG te bespreken, heb ik een blog over de toekomst van werk geschreven. Vooral bedoeld ter voorbereiding van het congres over de toekomst van werk in Amsterdam waar ik donderdag samen met een vriendin naar toe ga.

Inmiddels zijn de kinderen thuis gekomen en besluiten we om niet zelf te koken maar om uit eten te gaan. Simpel en snel zodat we op tijd thuis zijn voor de livestream van Online Tuesday. Vanavond spreekt Yuri van Geest in Amsterdam over zijn boek Exponentiele Organisaties. Mis hierdoor helaas een deel van de uitzending van Fast Moving Targets waar vanavond twee startups hun verhaal doen. Pak nog net het slot mee waarin Martijn de Kuijper verteld over zijn startup Revue, maar ook tools als Intercom en TinyLetter ter sprake komen. Meteen een account aangemaakt bij Revue en een eenvoudige nieuwsbrief aangemaakt om te testen. Aardig, maar ben nog niet echt onder de indruk.

Ik sluit de avond af met het wegwerken van een aantal emails, het doornemen van deel van de MOOC Exploring Social Learning en het schrijven van een paar korte blogs over nieuwe innovaties die ik wellicht nog eens wil gebruiken in mijn presentaties.

Twitter Analytics

Een productieve dag, maar wat heeft het mij nu eigenlijk opgeleverd? Naast de financiele inkomsten voor mijn werkzaamheden voor AOG, heb ik vandaag vooral veel nieuwe kennis opgedaan die ik kan gebruiken voor toekomstige colleges en lezingen. De verwerking van die kennis via Twitter en mijn blog hebben resp. ruim 30,000 impressies en 500 lezers opgeleverd. Wat dat fincieel oplevert? Geen idee, maar ik heb in ieder geval vandaag twee verzoeken binnengekregen voor kennismaking. Wie weet komt daar iets uit en geef ik straks een lezing voor communicatiemedewerkers in de zorg of faciliteer ik een brainstormmiddag van de communicatie-afdeling van een gemeente.

Morgen weer naar buiten, in real life mensen ontmoeten! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact