Blog:

Privacy is een illusie

door Marco Derksen op 1 juni 2015

Afgelopen week bezocht ik Future Crimes & Downsides of Exponential Technologies, een bijeenkomst georganiseerd door Singularity University Nederland met als keynote Marc Goodman, auteur van het boek Future Crimes.

Nog voordat de bijeenkomst begon, had ik al een goed gesprek met Dré Kampfraath over privacy. Ik vertelde hem dat ik niet meer geloof in privacy en dat we moeten leren omgaan met het gegeven dat steeds meer persoonlijke data voor anderen toegankelijk is (zie ook de blog privacy is een illusie).

Dré kwam vervolgens met een mooie anekdote over privacy in het verleden. Over het dorp waar de notaris ook burgemeester was die regelmatig met de dominee en arts een spelletje kaart speelde waarbij tevens de ontwikkelingen in het dorp werden besproken. De notabelen uit het dorp wisten meer, veel meer over de burgers uit het dorp dan wat de overheid vandaag de dag weet van haar burgers. Privacy was altijd al een illusie!

De presentatie van Marc Goodman was aardig, maar gaf mij weinig nieuwe inzichten. Ik had eerder al ea gelezen over het boek Future Crimes. Bijvoorbeeld de uitstekende 4-delige samenvatting van Arnout de Vries, onderzoeker en adviseur op het gebied van social media en maatschappelijke veiligheid bij TNO, op de blog Social Media DNA:

Video: The End of Privacy. When criminals, businesses, and governments monitor you, what does privacy mean anymore? Edward Snowden, Marc Goodman and Vint Cerf on privacy in a digital age.

4 reacties

4 delig 😉
Future Crimes: Social Media onderwereld. http://socialmediadna.nl/future-crimes-social-media-onderwereld/

Je voorbeeld van de notaris gaat ook op voor de kerk (middeleeuwen) en voor meer zaken. Probleem daarbij is uiteraard dat de macht op plekken aanwezig is die niet democratisch zijn, net als nu bij Facebook en Google. En daar valt wel degelijk iets aan te veranderen heeft de geschiedenis uitgewezen en behandelen wij ook in het eerste hoofdstuk van ons boek…

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Over privacy in het pre-digitale tijdperk gesproken, Jacco Valkenburg schrijft op Twitter:

Vandaag een Techniek 101 sessie bij @KPN. #privacy vorige eeuw: vroeger luisterde de telefoniste mee met het gesprek

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact