Netwerktheorie door Albert-László Barabási

door Marco Derksen op 7 mei 2015

Economieën zijn netwerken van organisaties, net zoals organisaties netwerken zijn van mensen en mensen netwerken van cellen. Onderzoek naar de samenhang in en tussen netwerken vormt de basis van de netwerktheorie, een vakgebied dat enorm aan populariteit heeft gewonnen sinds de opkomst van internet. Waarom zijn platformen als Facebook en Google zo populair? Wat is de rol van communities in de samenleving? En welke invloed heeft het gedrag van mijn vrienden op mij? Inspiratie voor de netwerktheorie vinden we zowel in de natuur (Axelrod, Cohen en Kauffman) als in de wiskunde (Barabási, Strogatz en Watts).

In het najaar van 2011 organiseerde het MIT Media Lab het congres Networks Understanding Networks met grote namen uit de wetenschap van netwerken als Ed Boyden, Albert-László Barabási, Nicholas Christakis en Ethan Zuckerman. Alle presentaties (in totaal meer dan 8 uur materiaal) zijn nog steeds terug te kijken via de website van het MIT Media Lab en YouTube.

Geen tijd om terug te kijken? Kijk dan in ieder geval de presentatie van Albert-László Barabási, wat mijn betreft nog steeds de basis voor de huidige netwerktheorie!

4 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact