Blog:

Lucien Engelen over zorg 3.0

door Marco Derksen op 16 februari 2015

Het is al weer bijna 5 jaar geleden dat ik samen met Lucien Engelen en Corine Jansen van het Radboud REshape & Innovation Center aan de tekentafel zat en een model schetste waarin we de ontwikkelingen in de zorg probeerden te duiden.

Zorg 3.0We spreken in het model van zorg 3.0 of participerende gezondheidszorg en zien daarbij een verschuiving van de traditionele naar de online en de connected patiënt of cliënt. Daarmee bedoelen we de verschuiving van de patiënt die onvoorwaardelijk luistert naar zijn zorgverlener (1.0) naar een steeds beter geinformeerde patiënt die zich via internet informeert (2.0). Door de recente ontwikkelingen op het gebied van medische en sociale technologie, zien we dat patiënt steeds meer connected is en dat data en informatie eenvoudig kan worden uitgewisseld en op afstand geinterpreteerd (3.0). Niet alleen tussen patiënt en zorgverlener, maar ook met andere betrokkenen. Natuurlijk zijn er nog veel aspecten waarover moet worden nagedacht (denk aan privacy), maar feit is dat we aan het begin staan van een revolutie in de zorg.

Afgelopen maand hield Lucien Engelen een presentatie op het jaarlijkse congres van de Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH). Een prachtige presentatie waarin hij een beeld schetst waar het in de zorg de komende jaren naar toe gaat. Aanrader!

7 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Mijn waarneming is dat de professionals vooral blijven ‘hangen’ in de aanname dat de patienten het niet willen en kunnen. Recent onderzoek van KP leerde echter dat 70% van hun verzekerden het wél wil en dat de professionals denken dat slechts 10% het wil…. Doordat van buiten nu aktie ondernomen wordt, zal eea in een versnelling komen denk ik https://www.linkedin.com/pulse/20140420162244-19886490-dr-apple-dr-google-will-you-now?trk=mp-reader-card Er is echter nog een wereld te winnen.

Beantwoord

Was een mooie sessie destijds, waarin de zoektocht met jou van de maanden er voor, de gesprekken met Piet-Hein Peeters, Melvin Samsom als ook de internationale verkenningen samen kwamen. Waren van die momenten dat dingen in je hoofd zitten en er uit moeten 😉 Ik zie mij nog het bord volschrijven waarna jij op stond en zei “in dát geval zou ik het zó doen”, waaruit de eerste ruwe schets van bovenstaand schema voort kwam. Jij bent daar nog mee verder gegaan voor andere sectoren, en ik heb het vooral gebruikt om de zoektocht te duiden. e-PatientDave gebruikt het ook nog steeds vaak in zijn presentaties en nu recent in een artikel in het prestigieuze British Medical Journal, https://www.linkedin.com/pulse/from-doodle-mission-lucien-engelen?
Mooi te zien dat we momenteel ergens halfweg zijn, al denken sommigen daar anders over (sneller, verder) het échte werk begint nu pas, nu de zorg van buitenuit van uitdagingen wordt voorzien. Ik hoop dat de zorg de juiste balans weet te vinden, maar vrees dat de slag voor een deel al gestreden is. https://www.linkedin.com/pulse/20141207140318-19886490-why-do-businesses-fail?

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact