Blog:

Too big to fail

door Marco Derksen op 3 december 2014

Al eerder schreef ik een blog over mijn zorg over de toenemende fusies in het onderwijs, zorg, financiele dienstverlening, etc. Naast het feit dat fusies vaak meer kosten dan dat ze opleveren, vormen te grote organisaties een risico voor de maatschappij.

Chris Oomen, topman van de kleine zorgverzekeraar DSW en luis in de pels van de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland, waarschuwt in gesprek met Follow the Money voor fusiedrift en zorgverzekeraars die ’too big to fail’ dreigen te worden. Op de vraag wat Oomen tegen grote organisaties heeft, slaat hij wat mij betreft de spijker op de kop:

Nou, groot is niet per se slecht en klein niet per se goed. Maar ik zie vooral de nadelen van fusies en te grote organisaties. Het is natuurlijk een heel verschil of je vijfhonderd man rond hebt lopen of 20.000. Je kent de mensen niet meer, de afstand is groter, de sfeer formeler. Ik zie bij die grote verzekeraars zo’n grote afstand tussen de mensen die er werken en de top. Ze zitten niet op dezelfde plek, binnen bedrijven krijg je vanzelf machtsvormingen.

Op de vraag of de voordelen van schaalvergroting niet opwegen tegen deze nadelen antwoordt hij:

Dat was destijds wellicht ook nodig, maar als je nu kijkt naar wie de goedkoopste is qua organisatiekosten en wie de duurste, blijkt weer dat de kleintjes het beter doen dan de groten. DSW is dan de goedkoopste per verzekerde. Dat geeft al wel aan dat verdere schaalvergroting op dit punt niet loont. Toch zie je dat we terwijl we uit een crisis komen waarin we last hadden van de verstrengeling van het hele financiële wezen, nu in razende vaart overgaan tot een verdere samenklontering van bijvoorbeeld de zorg.

Volgens Oomen vormen de machtsblokken een bedreiging voor het goed functioneren van de zorgmarkt:

In mijn optiek zit er voor de marktwerking zelf veel nadelen aan te grote organisaties. Alleen al vanwege de voordelen die uit een grote groep kleinere spelers te halen zijn. Onderlinge concurrentie tussen de grote vier? Die is er niet. Het is eigenlijk een handjevol mensen binnen de grote vier zorgverzekeraars dat in Nederland bepaalt wat er gebeurt. En dan hebben we het nog niet eens over het risico dat een van die vier omvalt. Kijk, als DSW omvalt, is er geen systeemcrisis. Daar ligt niemand wakker van. Maar als Achmea omvalt dan hebben we wel een probleem. Want die ruim 5,5 miljoen verzekerden kunnen wij er niet bij hebben. Dat is too big to fail.

Het interview met Chris Oomen dat ook al eerder dit jaar werd gepubliceerd, is meer dan de moeite waard om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact