Blog:

Databeveiliging Estland voorbeeld voor Nederland?

door Marco Derksen op 1 december 2014

Kantoor van de cyberafdeling van de nationale reserve
De Volkskrant ging de afgelopen weken in zes afleveringen in op de vraag, wat kan Nederland leren van andere Europese landen. Zo lazen we eerder o.a. over de redding van het platteland Santorini in Griekenland door de herwaardering van lokale producten, over het Truijens-plan in het Zweedse onderwijs en over het Britse districtenstelsel. Afgelopen weekend een interessant artikel over de cyberburgerwacht in Estland (via Blendle).

Computers en internet zijn onderdeel van de nationale identiteit van Estland. Het is het gevolg van een doelbewuste strategie, in de jaren na de herwonnen onafhankelijkheid in 1991. Opgescheept met verouderde Sovjet-technologie, besloten de Esten dat hun toekomst moest samenvallen met de toekomst die zich net begon te ontvouwen: die van internet. Zo werd Estland zelf een soort internet startup. Het project Tijgersprong begon met de aansluiting van alle scholen op internet. Bedrijven en overheid boden vanaf 2002 alle volwassenen een tweedaagse computercursus aan, die door 10 procent van de bevolking is gevolgd. De wouden van het land zijn gevuld met duizenden wifi-zones.

Het artikel van journalist Michael Persson gaat in op de kansen en bedreigingen van de ontwikkelingen op het gebied van privacy en veiligheid in Estland. Aanrader!

Update:
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, Daphne van der Kroft van Bits of Freedom en Jan van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit van Twente zijn gevraagd om een reactie op de ontwikkelingen in Estland.

Databeveiliging reacties vk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact