Blog:

I’ve seen the future in Singapore

door Marco Derksen op 9 november 2014

Niet de VS, maar Zuid-Oost Azie en dan met name het het hypermoderne Singapore is ons voorland als het gaat om de toekomst van internet. Afgelopen week een interessant artikel van Roland van der Vorst in de Groene Amsterdammer over Singapore en de sensorsamenleving: Ik weet wie jij bent (via: Blendle).

Van der Vorst is oprichter van reclamebureau They en verhuisde vorig jaar met zijn gezin naar Singapore. Een bewuste stap om de reclamewereld te verlaten en opnieuw te gaan ondernemen en schrijven. In het artikel laat hij zien dat het internetgebruik in Singapore inmiddels al in een volgende fase is. Van der Vorst noemt het de sensorsamenleving. Van rekeningrijden tot het ophalen van vuilnis, alles wordt automatisch geregistreerd en afgerekend. Lopend door Singapore zie je overal mensen op hun mobiele telefoon of tablet kijken en men weet dat ze altijd en overal worden gevolgd door camera’s (die overigens niet zichtbaar zijn). Wij vinden dit beklemmend, maar schijnbaar geeft het de mensen in Singapore een veilig gevoel. Of toch niet?

Ik moet er nodig zelf eens naar toe om het te ervaren, want eerlijk gezegd denk ik dat ik hetzelfde gevoel zal hebben als Giorgio Fochesato die eerder een blog schreef met als titel ‘I have seen the future in Singapore and I don’t like it.’

Update:

7 reacties

Moet je doen, is echt een stad voor jou. Enorm kleurrijk en fotogeniek, veel gezellig terrasjes, alle keukens van de wereld, een prachtige diversiteit aan mensen en je dames kunnen er dagen achter elkaar shoppen. ;o)

Ben meerdere keren in Singapore geweest bij kennissen die er vandaan komen en ons de stad hebben laten zien. Zij zijn zo gewend aan alle camera’s en de vele regelgeving, dat het ze niet meer boeit. Heb even wat linkjes voor je opgezocht zodat je met een iets positiever gevoel die kant op kunt gaan.

Om te beginnen hebben ze in dat piepkleine landje, waar de mensen nóg dichter op elkaar wonen dan bij ons al jaren een van de laagste criminaliteitscijfers te wereld: http://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_Singapore

Ook lijkt het erop of de inwoners minder redenen hebben zich druk te maken. Volgens de VN is haar bevolking de meest gelukkige van Azië: http://yourhealth.asiaone.com/content/singapore-happiest-nation-asia-un-study.

Tot slot heeft de BBC vorig jaar op een rijtje gezet op welke gebieden Singapore uitblinkt. En dat zijn er heel wat: http://www.bbc.com/news/world-asia-24428567

Wellicht is naast de ligging juist het kleine aantal vierkante kilometers de reden dat zo veel dingen juist in Singapore wel werken. En dat het in grotere landen volgens mij nog heel lang zal duren voordat alles zo extreem gecontroleerd en gestroomlijnd zal worden.

Maar ik ben erg benieuwd of jij na een bezoek aan Singapore vooral de negatieve kanten van de ‘sensormaatschappij’ onthoudt of juist ook alle positieve gevolgen van een overheid die bovengemiddeld goed voor zijn enorm diverse bevolking zorgt. Want volgens mij verschillen de mensen in Nederlandse treins en metro’s niet zo heel veel van die in Singapore. Reis- en wachttijd verzachten met spelletjes en ander staarwerk naar mobieltjes en tablets is hier ook al behoorlijk ingeburgerd…

Beantwoord

Beantwoord

Wat Giorgio schrijft, dat het robots zijn, is een gevoel dat ik destijds (1990!) ook al had – Singapore was 25 jaar onafhankelijk, en er was een enorm feest georganiseerd met allerlei podia met muziek en zo. Maar de bevolking liep er met zijn duizenden uitdrukkingsloos langs alsof ze niet wilden maar moesten, en alleen als er iemand op een podium heel enthousiast begon aan te sporen kwam er iets wat op vrolijkheid leek naar boven borrelen – wat ook net zo snel weer weg was.

Maar goed – in 24 jaar kan er een hoop veranderen! 😉

Beantwoord

Beantwoord

@Ronald wil er graag naar toe, heb ook de eerste contacten al gelegd. Geen zin meer om er een heel circus van te maken. Gewoon met een kleine groep in het voorjaar naar Singapore (en Seoul). Doen?

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact