De organisatie van het hoger onderwijs is toe aan ‘ontrommeling’

door Marco Derksen op 10 oktober 2014

Peter Drucker heeft ooit gezegd “Much of what we call management consists of making it difficult for people to work.” Bijna 10 jaar na zijn dood is zijn uitspraak actueler dan ooit. Medewerkers hebben in toenemende mate te maken met ‘organisational clutter‘ (vrij vertaald verrommeling of rompslomp). Eindeloze vergaderingen, onafzienbare hoeveelheden emails, uitdijende regelgeving en steeds meer managers houden medewerkers van hun werk en remmen hun creativiteit.

Onlangs publiceerde The Economist hierover een column getiteld ‘Decluttering the company‘ dat leidde tot een stortvloed aan instemmende reacties. Volgens een van de reageerders, Katherine Watson van Community College Week Magazine, is het in het onderwijs zo mogelijk nog erger dan in andere organisaties en noemt ze de communicatie clutter in het onderwijs de grootste vijand van creativiteit. Aanleiding voor Herman van den Bosch, hoogleraar managementwetenschappen aan de Open Universiteit, om er op SURFspace ook aandacht aan te besteden: De organisatie van het hoger onderwijs is toe aan ontrommeling (via: Christiaan Holland).

Ik raad alle bestuurders van het hoger onderwijs aan de column van Herman van den Bosch te lezen en eens na te denken hoe dat binnen hun organisatie anders kan!

Foto: Trouw

2 reacties

Profielfoto
Christiaan Holland op schreef:

Nog een quote: gedateerde management principes in conventionele organisaties leiden tot gedateerde en ongeïnspireerde werknemers.

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact