Blog:

Openspending.nl geeft inzicht financiën van overheden

door Marco Derksen op 28 mei 2014

Verander muren in deurenHoeveel geeft de Nederlandse overheid precies uit? En aan wat? Zijn de bezuinigingen effectief? En waardoor lopen de kosten in de zorg zo op? Cruciale vragen waarop burgers in Nederland geen antwoorden kunnen krijgen. De oplossing: dwing de overheid al haar uitgaven openbaar te maken, betogen drie gastauteurs van de Algemene Rekenkamer vandaag in De Correspondent: Waarom de overheid al haar uitgaven online moet zetten.


We kennen inmiddels usaspending.gov in de VS en wheredoesmymoneygo.org in de UK, maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Steeds meer gemeenten geven via openspending.nl openheid over wat zij uitgeven. Het gaat om data die ze voorheen alleen naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stuurden, maar nu delen met heel Nederland. De vorm is goed (open data), maar de inhoud is nog te abstract aldus het artikel in De Correspondent.

Op mijn vraag op Twitter wanneer de gemeente Arnhem de financiëen gaat toevoegen aan openspending.nl, antwoorde wethouder Martijn Leisink binnen enkele minuten:

Nederland heeft zich in 2011 aangesloten bij het Open Government Partnership (PGP), een wereldwijd samenwerkingsverband dat een open overheid wil bevorderen. Meer informatie over open overheid is te vinden op data.overheid.nl, het open dataportaal van de Nederlandse overheid.

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact