Blog:

Eddie Obeng's wereld na middernacht

door Marco Derksen op 7 april 2014


Afgelopen week ontving ik het boekje Een succesvol social intranet in een snel veranderende wereld van Embrace SBS. In het eerste hoofdstuk gaat Martijn Weesjes in op de snel veranderende wereld en de uitdaging van organisaties om zich daar op aan te passen. Hij verwijst daarbij naar het werk van Eddie Obeng, autoriteit op het gebied van ondernemerschap en innovatie, auteur van diverse managementboeken en vooral bekend van zijn TED-presentatie Smart failure for a fast-changing world uit 2012.

Waar de snelheid van veranderingen exponentieel toeneemt, blijft ons aanpassingsvermogen door een traditionele manier van werken vrijwel vlak aldus Obeng. Dit betekent dat de lijnen van veranderingen en aanpassingsvermogen elkaar ergens kruisen. Dit moment vond volgens Obeng ongeveer 15 jaar geleden plaats en noemt hij Midnight. Obeng heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de wereld na middernacht te duiden om organisaties op weg te helpen naar de toekomst (zie ook World After Midnight).

1 reactie

Profielfoto
duivessa op schreef:

Check ook:

http://chiefmartec.com/2013/06/martecs-law-technology-changes-exponentially-organizations-change-logarithmically/

DE WET VAN MOORE
Gordon Moore, de oprichter van Intel voorspelde in de jaren zestig dat de chipdichtheid en dus de capaciteit van computers elke anderhalf jaar zal verdubbelen, bij gelijkblijvende kosten.

DE WET VAN METCALFE
Robert Metcalfe, oprichter van 3Com Corporation observeerde dat netwerken (van telefoons, computers of mensen) drastisch in waarde toenemen met elk extra knooppunt of met elke extra gebruiker. Volgens de wet van Metcalfe is de waarde van een netwerk het kwadraat van het aantal gebruikers.

DE WET VAN ONTWRICHTING
Deze wet beschrijft een secundair effect, namelijk de gecombineerde werking van de wet van Moore en de wet van Metcalfe. De wet van de ontwrichting luidt: sociale, politieke en economische systemen veranderen incrementeel; technologie verandert exponentieel. Internet is bij uitstek een voorbeeld van een fenomeen waarbij de wet van de ontwrichting van toepassing is; de wet van Moore en de wet van Metcalfe werken in de ontwikkeling van Internet samen.

Of Alan Moore’s: No More Straight Lines

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact