Global Connectedness Index

door Marco Derksen op 16 maart 2014

In 2012 heeft logistieke dienstverlener DHL de tweede editie van de Global Connectedness Index (GCI) uitgebracht, een uitgebreid onderzoek naar de mate van globalisering. Op basis van miljoenen gegevens verzameld in de periode 2005-2011 is gekeken naar de wereldwijde verbondenheid, gemeten naar internationale handelsstromen, kapitaal, informatie en mensen.

Onderzoekers Pankaj Ghemawat en Steven A. Altman zetten destijds in Harvard Business Review de belangrijkste punten uit het onderzoek op een rij:

  • Van 2007 tot 2009 daalde de global connectedness. Met andere woorden: dat was nog voordat de kredietcrisis écht uitbrak. Vrachtwagenchauffeurs en bestellers merkten dus eerder dat er iets aan de hand was dan beleidsmakers en bankiers.
  • Het land dat het meest ‘global connected’ is – Nederland – is dat een factor 100 meer dan het minst ‘connected’ land, Burundi.
  • Europa is het meest connected gebied ter wereld. Sub-Sahara Afrika het minst, maar dat is van 2010-2011 wel de grootste stijger.

De grootste betekenis van de globale verbondenheid ligt echter niet alleen in de economische opbrengsten, maar ook in niet-economische voordelen. Liberalisering gaat meestal gepaard met meer vrijheden, en de trend is wat dat betreft niet gunstig. ‘We kunnen er niet van uitgaan dat toekomstige generaties vanzelf zullen profiteren van een meer verbonden wereld’ aldus de onderzoekers.

Lees verder:
Global Connectedness Index 2012 (pdf)

1 reactie

Wie kent nog meer studies en definities van de connectedness van mensen, organisaties en landen? Ben op zoek naar goede criteria om onderzoek te doen naar de connectedness van organisaties. Alvast dank!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact