Nederland moet blijven werken aan zijn verdienvermogen om in de toekomst zijn sterke economische positie te behouden. Die boodschap geeft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) af in zijn veelomvattende studie naar het toekomstige verdienvermogen van Nederland: Naar een lerende economie (pdf).
De WRR schrijft dat Nederland in staat zal moeten zijn om snel en adequaat in te spelen op nieuwe omstandigheden om zijn welvaart en welzijn veilig te stellen. De WRR noemt dit responsiviteit. Om die responsiviteit te vergroten moet Nederland zich ontwikkelen van een kenniseconomie naar wat de WRR noemt ‘een lerende economie’, een economie die niet alleen kennis produceert, maar deze ook optimaal benut. De WRR spreekt in dit verband van ‘kenniscirculatie’: het mobiliseren en toepassen van ideeën en technieken over de grenzen van bedrijven, sectoren of landen heen. Om de lerende economie te bevorderen doet de WRR aanbevelingen over de vergroting van menselijk kapitaal, en de versterking van kennisinfrastructuur en instituties. In een brief aan de Tweede Kamer reageert het kabinet deze week voor het eerst op de WRR-aanbevelingen.
Opmerkelijk genoeg legt het kabinet de belangrijke aanbevelingen van de WRR naast zich neer. In een gesprek met NRC Handelsblad zeggen de ministers Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) dat het kabinet de analyse van de WRR deelt, maar veel veranderingen al in gang heeft gezet. Kamp noemt met name de kritiek op het topsectorenbeleid, waarbij de politiek negen sectoren (zoals chemie, creatieve industrie en energie) aanwees voor stimulering, “een vergissing”. Volgens de WRR voldoet het topsectorenbeleid niet, onder meer omdat het te weinig ruimte biedt aan innoverende nieuwkomers. Volgens Kamp draait het topsectorenbeleid pas een jaar en is het te vroeg om conclusies te trekken.
De reactie van het kabinet op het WRR-rapport klinkt iets te zelfgenoegzaam, schrijft Sander van Walsum in het commentaar van de Volkskrant.
Foto: Marco Derksen
2 reacties
Vandaag in het FD:
Net als bij management en bedrijfsleven zou het ook voor overheid interessant te zijn om zelflerende pilots op te starten. Zo weet ik dat een van Nederlands grootste banken een pilot voorbereid met sensory banking; een zelflerende, custom owned bank, voor elke klant individueel relevant en richtinggevend. Ik hoop dat ie er ook daadwerkelijk komt!