Nederland naar een lerende economie, of toch niet?

door Marco Derksen op 28 februari 2014

Lerende Economie
Nederland moet blijven werken aan zijn verdienvermogen om in de toekomst zijn sterke economische positie te behouden. Die boodschap geeft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) af in zijn veelomvattende studie naar het toekomstige verdienvermogen van Nederland: Naar een lerende economie (pdf).

De WRR schrijft dat Nederland in staat zal moeten zijn om snel en adequaat in te spelen op nieuwe omstandigheden om zijn welvaart en welzijn veilig te stellen. De WRR noemt dit responsiviteit. Om die responsiviteit te vergroten moet Nederland zich ontwikkelen van een kenniseconomie naar wat de WRR noemt ‘een lerende economie’, een economie die niet alleen kennis produceert, maar deze ook optimaal benut. De WRR spreekt in dit verband van ‘kenniscirculatie’: het mobiliseren en toepassen van ideeën en technieken over de grenzen van bedrijven, sectoren of landen heen. Om de lerende economie te bevorderen doet de WRR aanbevelingen over de vergroting van menselijk kapitaal, en de versterking van kennisinfrastructuur en instituties. In een brief aan de Tweede Kamer reageert het kabinet deze week voor het eerst op de WRR-aanbevelingen.

Opmerkelijk genoeg legt het kabinet de belangrijke aanbevelingen van de WRR naast zich neer. In een gesprek met NRC Handelsblad zeggen de ministers Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) dat het kabinet de analyse van de WRR deelt, maar veel veranderingen al in gang heeft gezet. Kamp noemt met name de kritiek op het topsectorenbeleid, waarbij de politiek negen sectoren (zoals chemie, creatieve industrie en energie) aanwees voor stimulering, “een vergissing”. Volgens de WRR voldoet het topsectorenbeleid niet, onder meer omdat het te weinig ruimte biedt aan innoverende nieuwkomers. Volgens Kamp draait het topsectorenbeleid pas een jaar en is het te vroeg om conclusies te trekken.

De reactie van het kabinet op het WRR-rapport klinkt iets te zelfgenoegzaam, schrijft Sander van Walsum in het commentaar van de Volkskrant.

Foto: Marco Derksen

2 reacties

Vandaag in het FD:

Als er ooit een goed discussiestuk op tafel lag over de groeiperspectieven van Nederland, dan is het wel het WRR-rapport ‘Naar een lerende economie’. Het is dan ook jammer dat het kabinet er zo weinig mee doet. In plaats van de studie aan te grijpen om nieuwe, grote stappen te zetten op het gebied van onderwijs en innovatie, schieten de ministers Kamp en Bussemaker in de verdediging. Dat is tot op zekere hoogte begrijpelijk, maar het is allerminst voldoende. Er is vooral een samenhangende visie nodig: waar willen we naartoe met Nederland.

Beantwoord

Profielfoto
EJ op schreef:

Net als bij management en bedrijfsleven zou het ook voor overheid interessant te zijn om zelflerende pilots op te starten. Zo weet ik dat een van Nederlands grootste banken een pilot voorbereid met sensory banking; een zelflerende, custom owned bank, voor elke klant individueel relevant en richtinggevend. Ik hoop dat ie er ook daadwerkelijk komt!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact