Hoeveel delen we echt?

door Marco Derksen op 10 december 2013

De deeleconomie is het centrale thema van het december-nummer van One World met oa het kritische maar goede artikel ‘Ik een beetje meer dan jij‘ van Sheila Sitalsing. Daarnaast ook uitgebreid aandacht voor het ondernemerscollectief Goma over co-working in Brazilie en over het platform Landshare.net waar Britten groente en fruit telen in pubtuinen.

De vraag is hoeveel we nu echt delen. Uit onderzoek van NCDO onder 1052 Nederlanders blijkt dat 97 procent van de Nederlanders wel eens spullen deelt (denk aan boeken, dvd’s, games). 55 procent deelt om andere mensen te helpen en 12 procent deelt om de kosten te besparen. Meestal delen we via direct, persoonlijk contact (90%). Slechts 4 procent gebruikt apps op de smartphone om spullen te delen, 3 procent deelt via websites op internet. Marktplaats.nl is daarbij nog steeds het meest populairst. Daarnaast gebruiken Nederlanders Facebook en Whatsapp om te delen met vrienden en bekenden. Het volledige onderzoeksrapport is vanaf 16 december beschikbaar via www.ncdo.nl.

Interessant is ook de vraag wie nu eigenlijk de eigenaar is van al die spullen als delen het nieuwe hebben is. Bovenstaande video heeft niets met One World te maken maar is onderdeel van De Proloog van 2030, een project van VU Connected. De video schetst de situatie waarin de wereldbevolking inmiddels is gegroeid naar ruim 8 miljard mensen en grondstoffen schaars zijn geworden. Persoonlijk bezit is onder druk komen te staan, maar de abonnementen vieren hoogtij. Je hoeft niet meer iets te bezitten om het te kunnen gebruiken. Maar wie is de uitgever van de abonnementen? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid van het bezit? Lukt het bedrijven om het monopolie op bezit te winnen? Of gaan we toe naar een wereld waarin burgers zich in cooperaties verenigen die het bezit en toegang tot diensten regelen?

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact