Google Glass in de operatiekamer

door Marco Derksen op 3 oktober 2013

Google Glass is een draagbare computer met een head-mounted display (HMD) in de vorm van een bril. Google Glass geeft informatie weer zoals op een smartphone, maar dan handsfree waarbij de gebruiker het toestel kan bedienen met zijn stem of een touchpad aan de zijkant van het toestel. De verwachting is dat Google Glass in 2014 op de markt komt voor consumenten.

Sinds de lancering van Google Glass in februari 2013 wordt deze slechts door een beperkte groep ‘explorers’ getest. In Nederland zijn dat o.a. onafhankelijk fotograaf Daphne Horn die over haar ervaringen verslag doet op glassexplorer.nl en Lucien Engelen, directeur van het REshape Innovation Center aan het UMC St Radboud in Nijmegen.

In juli 2013 is Lucien Engelen onderzoek gestart naar de invloed van Google Glass in de gezondheidszorg. En na de eerste operatie met Google Glass in een Spaans ziekenhuis, werd Google Glass ook gebruikt tijdens een kaakoperatie in het UMC St Radboud waardoor studenten de handelingen door de ogen van de chirurg konden zien. De verwachtingen van Google Glass in de gezondheidszorg zijn groot. Engelen deed inmiddels verkenningen met Google Glass in operatiekamers, ambulances, een trauma helikopter, een huisartsenpraktijk en de thuiszorg.

Vandaag kwam Philips Healthcare met het bericht dat het samen met Accenture Technology Labs een prototype Google Glass-applicatie heeft ontwikkeld waarmee artsen patiëntgegevens kunnen inzien tijdens operaties. Het is de verwachting (gerucht?) dat de installatie van apps op Google Glass vanaf komende maand mogelijk wordt.

2 reacties

Google Glass zou inderdaad zomaar een zogenaamde disruptor kunnen worden. Maar de cases van bril op tijdens een operatie voegt natuurlijk niets toe aan wat we al jaren konden: met een camera op je kop alles live videostreamen. Ik denk dat het al minimaal vijf jaar geleden is dat Justin.tv zijn leven 24 uur per dag live het internet op streamde. De toegevoegde waarde van Google Glass in de operatiekamer is hier dus niet te danken aan datgene waarvoor Google Glass is bedoeld. Een gimmick dus. Het bericht van Philips is daarom wat mij betreft de catch van dit artikel: juist de beschikbaarheid van context tijdens zo’n operatie maakt Google Glass onderscheidend en ontregelend ten opzichte van de huidige status quo in de OK!

Beantwoord

Afgelopen week heeft Skipr de operatie die met behulp van Google Glass werd uitgevoerd, live uitgezonden. In de livestream van het Games for Health Europe congres was te zien en te horen zijn hoe chirurg Marlies Schijven via de Google Glass live vanuit de operatiekamer in het AMC in verbinding stond met de Amerikaanse traumachirurg Rafael Grossmann op het congres.

http://www.skipr.nl/live-google-glass-operatie.html

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact