Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland

door Marco Derksen op 2 september 2013

Thessaloniki strike
VPRO’s Tegenlicht is vanavond het nieuwe tv-seizoen gestart met de vraag of het noodlijdende Griekenland het begin is van een nieuw Europa. Op de puinhopen van de failliete groei-economie, ontstaan volgens Tegenlicht alternatieven waarbij de burger weer de baas wordt over vraag en aanbod. Een interessante uitzending waarbij ik het gevoel kreeg dat Griekenland wel eens het eerste Europese land zou kunnen worden waar vooruitgang niet meer wordt gemeten op basis van economische groei. Volgens econoom Tomáš Sedlácek loopt Griekenland 20 jaar voor op de rest van Europa. Zijn boek ‘De economie van goed en kwaad‘ stond al op mijn leeslijst, maar is na vanavond een absolute must read!

De Tegenlicht-uitzending Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland is terug te kijken via uitzendinggemist.nl.

1 reactie

Het was een mooie uitzending Marco. Ik proef in de Griekse beweging vooral een hang naar meer zelfvoorzienend zijn en het weghalen van tussenhandel die niets of weinig toevoegt.
Vreemd eigenlijk dat de redeneringen van Sedlacek zo volkomen logisch overkomen (groei gaat niet alleen om cijfers; het streven naar alsmaar economische groei is onzinnig, onverstandig en op den duur onhaalbaar) maar dat de Europese politiek daar nog niet naar handelt.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact