Internettoegang een basisbehoefte van de mens?

door Marco Derksen op 21 augustus 2013


Afgelopen jaar zagen we ze op verschillende platformen voorbij komen, de aangepaste piramide van Maslow waarbij met een knipoog internet of wifi in de basis van de piramide was opgenomen. De piramide van Maslow is een door Abraham Maslow in 1943 gepubliceerde hiërarchische ordening van behoeften. De laatste jaren gaan steeds meer stemmen op dat het toegang hebben tot internet een basisbehoefte is of gaat worden.

Deze week lanceerde Mark Zuckerberg van Facebook samen met andere techleiders van bedrijven als Ericsson, Mediatek, Opera, Samsung, Nokia en Qualcomm het initiatief Internet.org, een wereldwijd partnerschap tussen techleiders, non-profitorganisaties, lokale gemeenschappen en deskundigen met als doel alle wereldbewoners toegang geven tot het internet. Vooralsnog heeft ‘slechts’ een derde van de wereldbevolking (ca. 34 procent) toegang tot internet. Volgens de initiatiefnemers stimuleert internettoegang de economische, sociale en politieke ontwikkeling en draagt het bij aan de ontwikkeling van de mens als geheel. De focus van het initiatief, dat als hashtag #ConnectTheWorld hanteert in haar campagne, ligt op het verkennen van de betaalbaarheid, de doelmatigheid en de business modellen voor wereldwijd toegang tot internet voor iedereen.

Today, the internet isn’t accessible for two thirds of the world. Imagine a world where it connects us all.

Via: New York Times

2 reacties

Boeiende vraag. Zo hoor ik ook vaak zeggen dat een mobiele telefoon een behoefte is geworden. Maar internettoegang en bijvoorbeeld een mobiele telefoon zijn middelen. Een middel is geen behoefte. De behoefte kan zijn inspiratie, ontdekking, communicatie, leren, contact etc. Dit is een wezenlijk verschil.

Beantwoord

Je hebt helemaal gelijk dat het gaat om behoeften in de piramide van Maslow, maar ik vond de Maslow 2.0 wel aardig in combinatie met dit initiatief van Zuckerberg e.a.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact