Reality mining

door Marco Derksen op 7 augustus 2013


Voor het eerst heb ik in mijn vakantie meer documentaires gekeken dan boeken gelezen. Ik heb me daarbij gericht op documentaires over transities in de publieke sector. Transities die nodig zijn om te komen tot een duurzame samenleving. Eén van de documentaires die ik heb bekeken is Brave New World, een vijfdelige documentairereeks uit 2011 waarin Stephen Hawking uitlegt hoe de wetenschap de mensheid in de toekomst vooruit kan helpen op het gebied van apparaten, gezondheid, technologie, milieu en biologie.

Eén van de onderwerpen in de derde aflevering van de documentaire gaat over reality mining waarbij een bezoek wordt gebracht aan Alex ‘Sandy’ Pentland van MIT’s Human Dynamics Lab. Reality mining is het verzamelen en analyseren van sensorische data (digital footprint) met betrekking tot het menselijk sociaal gedrag, met als doel het identificeren van voorspelbare gedragspatronen. Reality mining werd in 2008 door Technology Review Magazine uitgeroepen tot één van de 10 technologieën die de manier waarop we leven drastisch gaat veranderen.

Interessant is om je te realiseren dat deze documentaire ruim voor het PRISM-schandaal in Amerika werd uitgezonden en reality mining toen al de basis vormde voor het Nexus 7-programma dat destijds door de Amerikanen in Afghanistan werd gebruikt voor spionagedoeleinden (zie ook Wired).

2 reacties

Onderdeel van het onderzoek naar reality mining is particpatory sensing, het (met toestemming) verzamelen van gegevens via smartphones. Het aardige is dat smartphones steeds meer sensorische data verzamelen. Data die je ook zelf kunt verzamelen en analyseren. Daarvoor ontwikkelde MIT Media Lab het (gratis) open sensing framework Funf (alleen voor Android-toestellen).

Beantwoord

Dit is op Talent herblogden reageerde:
Meten is weten, zo luidt de gedachte. Misschien is dat ook zo, maar het meten wordt vaak achteraf gedaan, waardoor (mis)interpretatie op de loer ligt. Met reality mining wordt het mogelijk om met meer gemak en accuratesse patronen vast te leggen die ons helpen meer van onze bewegingen te begrijpen. Voor veel mensen een gruwelijk idee. Ik vind het een geweldig idee. Wij ‘zijn’ immers niet de door onze geproduceerde data, maar uit onze intenties, gewoontes en patronen kunnen we veel leren over onszelf.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact