Was ‘Project X’ de schuld van de media?

door Marco Derksen op 25 juni 2013

Online buzz over #projectx
Eén verjaardagsfeest op Facebook, duizenden ‘feestende’ jongeren en bijna een miljoen aan schade. Het ‘Project X‘ feest in Haren liep geheel uit de hand. Camera’s registreerden de rellen zodat heel Nederland er live getuige van kon zijn. Want het is toch nieuws?

Maar in hoeverre droegen de media er zelf aan bij dat de grimmige sfeer in het Groningse dorp ontstond? Gooien aanwezige camera’s, reporters en satellietwagens olie op het vuur? En wat is de verantwoordelijkheid van de journalist als te midden van relschoppers het nieuws wordt gemaakt?

In Argos TV, een onderzoeksjournalistieke samenwerking tussen HUMAN en VPRO, een reconstructie van het feest, waar journalisten onderdeel werden van de werkelijkheid die zij versloegen. En een terugblik naar eerdere rellen waarbij de media hun rol van waarnemer breed opvatten. Ook in het verleden kregen media de schuld van het uit de hand lopen van een situatie. Voor het eerst vertellen Hanneke Groenteman (radiopresentator tijdens de Kroningsrellen in 1980) en Mart Smeets (verslaggever in Kerkrade in 1990 waarbij voetbalsupporters slaags raakten) over hun ervaringen bij het maken van nieuws tussen relschoppers.

Mediadeskundigen Jan van Dijk, Lidwien van de Wijngaert en Sanne ten Tije van de Universiteit Twente onderzochten voor de Onderzoekscommissie ‘Project X’ Haren, onder leiding van Job Cohen, de rol van de media bij het uit de hand gelopen verjaardagsfeestje. Lees hier hun rapporten.

Eerder al onderzocht mijn collega Martijn Kriens de rol van sociale media in ‘Project X’ en daaruit bleek vooral het effect van de traditionele media en dan met name de berichtgeving van de NOS over de afgekondigde noodverordening.

De schuld geven aan de media is inderdaad te makkelijk. Al in een eerder stadium had de gemeente Haren contact kunnen opnemen met Facebook met het verzoek het gekaapte ‘Project X’-event offline te halen. De media en politie hebben vervolgens het event verder aangejaagd en hadden daarin anders kunnen en moeten handelen.

De uitzending van Argos TV is inmiddels terug te kijken via uitzendinggemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact