KONY 2012, een jaar later

door Marco Derksen op 5 maart 2013

Precies een jaar geleden plaatste Jason Russell, Amerikaans filmmaker en mede-oprichter van Invisible Children, de video KONY 2012 op YouTube. In de half uur durende video wordt de aandacht gevraagd voor de Oegandese rebellenleider Joseph Kony en zijn Lord’s Resistance Army (LRA), die zich volgens de aktiegroep schuldig heeft gemaakt aan de ontvoering van meer dan 30.000 kinderen die zijn misbruikt als soldaten en seksslaven.

Wereldwijd werden mensen via social media als Facebook en Twitter opgeroepen om de video te delen. En met succes, volgens Visibile Measures is op dat moment de video met 100 miljoen kijkers binnen 6 dagen de meest virale video ooit.

Ondanks de enorme aandacht en lofuitingen, is er ook kritiek op de video zo lezen we in oa NRC en Trouw. Zo zou de situatie te simpel worden weergegeven. Russell was het daar overigens mee eens. Hij wilde dan ook alleen het debat openen en dat is gelukt.

We zijn inmiddels een jaar verder en Invisible Children laat met bovenstaande video zien wat ze met de aktie hebben bereikt. En ondanks het feit dat Russell kort na de lancering van de video in een psychose is geraakt en Kony nog steeds vrij rondloopt, is de aktiegroep tevreden over het feit dat het aantal doden door LRA met 67 procent is afgenomen, 2 van de 5 rebellenleiders zijn opgepakt en Kony internationaal de meest gezochte crimineel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact