Ricardo Semler: De kracht van het geluk

door Marco Derksen op 4 februari 2013


De Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler is CEO en eigenaar van Semco SA, een Braziliaans bedrijf dat vooral bekendstaat omwille van zijn radicale vorm van industriële democratie en corporate re-engineering ook wel Semco-stijl genoemd. Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van de zachte waarden: liefde, vertrouwen en openheid. In Brazilië werkt hij in Vale dos Mellos, een plaatsje in de buurt van Campos do Jardao, aan de stad van de 21ste eeuw: een ideale samenleving waarin duurzaamheid, innovatie en democratie centraal staan. Ook in het onderwijs!

Vanavond gaf VPRO’s Tegenlicht in De kapitale kracht van geluk een beeld van deze ondernemer die Nederlandse organisaties als Finext heeft geïnspireerd. De uitzending is inmiddels terug te zien via uitzendinggemist.nl.

10 reacties

Beantwoord

Zeker ook het Voys Model eens bekijken:
http://www.voys.nl/weblog/het-voys-model-functioneren-het-voys-model.html

vanavond schreef Annemieke Verhoeff naar aanleiding van uitzending van tegenlicht en het Voys model op haar blog ‘Gewoon doen, leiders’:
http://annemiekeverhoeff.nl/gewoon-doen-leiders/

En via Twitter werd ik verder gewezen op het softwarebedrijf Valve:
http://fastmovingtargets.nl/cases/this-company-steer-valve-blijft-zonder-hierarchie-het-dichtst-bij-haar-klanten/

Zie ook het handboek van Valve:

Klik om toegang te krijgen tot Valve_Handbook_LowRes.pdf

Beantwoord

Mbv Coosto.nl heb ik een analyse gemaakt van de discussies in de sociale media tijdens de uitzending van Tegenlicht. In het algemeen is men erg positief over de uitzending waarbij de tagcloud een aardig beeld geeft wat de meeste indruk maakt op de kijkers.

Activiteit en sentimentanalyse Tegenlicht (Bron: Coosto.nl)

Trending Topics Tegenlicht (Bron: Coosto.nl)

De vraag die het vanmorgen hier op kantoor opriep: Is dit beeld niet te positief? Klopt het verhaal van Ricardo Semler wel en hoe effectief is nu die Semco-stijl? Slechts een handjevol kijkers plaatsten een kritische kanttekening bij de uitzending. Wat denken jullie, is het beeld dat tegenlicht schetst van Ricardo Semler te positief?

Beantwoord

in grote lijnen is het natuurlijk een pracht verhaal, maar wel een verhaal dat niet 1 op 1 kopieerbaar is naar NL. Hij heeft bijv. een eigen schoolsysteem opgezet, van kleuteronderwijs tot hogeschool. Dat is in Nl (helaas) onmogelijk zijn. Daarnaast zou je je hier arm betalen over het vermogen, dat bij hem deels vastzit in grond en zijn ondernemingen, hij krijgt heel snel ‘vergunningen’ etc en dat is hier helaas een utopie. Maar het is en blijft een pracht verhaal!

Beantwoord

Zeer inspirerend verhaal, zijn boek indertijd ook in 1 adem uitgelezen. Bij dit soort verhalen gaat het mi niet om de totale toepasbaarheid, want dan kan je stellen dat er uiteindelijk wereldwijd maar zeer weinig bedrijven (scholen) zijn visie voor 100% toepassen. Zeker vergeleken met het aantal exemplaren van zijn boek dat verkocht is (maar hoeveel mensen werken nu 4 uur per week..) Er zijn natuurlijk vele kleine organisaties waar werknemers samen het bedrijf maken. Eind vorige eeuw waren hier optieplannen in zwang, daarbij is veel fout gegaan. De sleutel zit m inderdaad niet in het geld maar in de verbinding en ik vind het knap dat Semler dit in een productie-omgeving heeft durven toepassen. Ik ben trouwens wel benieuwd waar Semler nu zijn meeste geld mee heeft verdiend, ik gok toch op het boek en de spinoff daarvan.

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact