Digitale transformatie overheid

Nederland digitaliseert en dat biedt kansen om de dienstverlening van de overheid slimmer, toegankelijker en persoonlijker te maken. Publieke dienstverleners, rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheidsinstellingen werken samen aan betere digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven.


OMOOC: Digitalisering doet ertoe

Rijksoverheid

De website digitaleoverheid.nl slaat een brug tussen het beleid en de professionals die werken aan digitalisering van de overheid. Op de website vind je informatie over ambities, plannen, wetgeving, nieuws, achtergronden, instrumenten en praktische voorbeelden.

Provincies

Het programmabureau Interprovinciale Digitale Agenda (IDA) zet zich in voor de digitale transformatie van de 12 provincies. Digitaleprovincies.nl is het platform dat de 12 provincies verbindt. Binnen IDA wordt via 4 verschillende sporen integraal samengewerkt aan het digitaliseren en verbinden van de Nederlandse provincies: Bedrijfsvoering, Data, Dienstverlening en Innovatie.

Alle provincies werken aan digitale transformatie. Om de digitale transformatie te versnellen moeten vooral de digitale competenties van provincies verbeteren. Dat blijkt uit een rondgang langs provincies in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO).

De gezamenlijke provincies hebben in het najaar van 2021 een interactieve webinar reeks georganiseerd rondom het thema innovatie. De IDA Innovatie Reeks onder leiding van Jan van Ginkel van Provincie Zuid-Holland zijn terug te kijken via YouTube:

Literatuur:

  • Jaring Hiemstra, De moderne digitale provincie Succesvol organiseren en digitaliseren, 2021 (boek, webinar)

Gemeenten

Gemeenten krijgen de komende jaren te maken met flinke veranderingen door digitale technologie. A&O fonds onderzoekt, deelt kennis en biedt hulpmiddelen om digitalisering op het werk tot een succes te maken. Zo deed A&O onderzoek naar de impact van digitale transformatie op gemeentelijke organisaties.

Literatuur:

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact