Onvoldoende digitale kennis en ervaring in RvC’s

door Marco Derksen op 31 maart 2019

Na het recente onderzoek van Nationaal Register naar de stand van zaken van digitale transformatie in de boardroom, publiceerde deze week accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton het eerste deelrapport van haar 10de editie van het jaarlijkse commissarissen-benchmarkonderzoek getiteld ‘Digitale transformatie een uitdaging: gisteren, nu of morgen?‘ (pdf). Belangrijkste conclusie: onvoldoende digitale kennis en ervaring in raden van commissarissen leiden tot (te) laat onderkennen van belang digitale transformatie.

Aan het onderzoek werkten 249 commissarissen, 28 leden van rvb’s/directies, 31 secretarissen van de rvc en 34 internal audi­tors mee. Van de respondenten zijn er 105 vrouw, 71 vervullen de rol van voorzitter van een rvc, 40 commissarissen nemen een rvb-positie in bij een andere organisatie en 49 commissarissen maken deel uit van een one-tier board. Benchmarks zijn opgesteld voor een: beursgenoteerd bedrijf, groot-niet-genoteerd bedrijf, MKB, familiebedrijf, woningcorporatie, zorginstelling, culturele instelling, onderwijsinstel­ling, overige non-profit bedrijven en drie niet-commissarisbenchmarks: directie, secretaris rvc en internal auditor. In totaal 204 respondenten vulden een online enquête in, 138 respondenten werkten mee via een persoonlijk interview.

Digitale transformatie: kind van de rekening van een onvoldoende of te laat aangepaste samenstelling van de rvc

Digitalisering is bij commissarissen, bestuurders en secretarissen van rvc’s geen ’top of mind’ en is niet het eerste waaraan wordt gedacht als het gaat om bijscholing. Toch is het de hoogst scorende competentie van alle voorgelegde competenties als het gaat om de noodzaak tot verbetering.

Ook vinden de commissarissen dat hun organisaties op alle onderzochte aandachtgebieden in verband met digitale transformatie goed moeten presteren en dat ze daar bepaald nog niet zijn.

Uit 10 jaar onderzoek is over deze periode gebleken dat ICT-kennis de competentie is met het hoogste verbeterpercentage van alle onderzochte technische competenties. Voor de kennis van digitalisering blijkt zelfs in het meest recente onderzoek een overall gewenst verbeterpercentage van honderd procent.

Commissarissen aarzelen of de competentie ICT- en digitaliseringskennis in de rvc moet worden opgenomen of dat kan worden volstaan met het inhuren van adviseurs. De onderzoekers stellen dat klassieke criteria als bestuurlijke en operationele ervaring en netwerk in Nederland nog steeds (te) dominante selectiecriteria voor commissarissen zijn en dat ruimte moet worden gecreëerd voor meer diversiteit.

Bijscholing is een breed gedeelde (urgente) verbeterwens

Uit het onderzoek blijkt dat bijscholing van commissarissen beter moet. Directies vinden het zelfs urgent. Bart Jonker, lid van de Raad van Bestuur van Grant Thornton: “Het gebrek aan relevante kennis en ervaring is natuurlijk een probleem dat stamt uit het verleden. Het is ook niet eenvoudig, maar verbetering op dit gebied is echt noodzakelijk. De digitale transformatie raakt immers elk bedrijf.”

Bron: Grant Thornton

3 reacties

Profielfoto
Aad Pereboom op schreef:

Ben het geheel eens. De gemiddelde kennis van een RvT/RvC loopt achter bij de digitale ontwikkelingen. Die kennis zou heel goed kunnen worden opgekrikt door middel van training maar nog beter is het iemand van een millennium-generatie te laten instromen. Overigens zou een Raad sowieso moeten kijken naar een goede generatieverdeling van zijn leden. Afgelopen week de Dag van het Commissariaat meegemaakt en het gros van de deelnemers was de 60 gepasseerd.

Beantwoord

Profielfoto
Sander Duivestein op schreef:

Interessant. Merk dagelijks dat de vraag naar “het creeren van digitaal bewust zijn / digital awareness” toeneemt. En tegelijkertijd zie je dat er nu een generatie opstaat, die “digitaal bewust zijn” oftewel al “digitaal getransformeerd” zijn, omdat er nu een generatie bestaat die het tijdperk voor het internet nooit heeft meegemaakt. Zie ook ons recente rapport over “De Synthetische Generatie”: https://labs.sogeti.com/wp-content/uploads/2019/02/The-Synthetic-Generation_digitalhappiness-3-nl-lr-1.pdf

Beantwoord

Waarbij ik me wel eens afvraag of die generatie ook echt digitaal bewust is. Kijk naar de onderzoeken naar digitale vaardigheden van burgers door Jan van Dijk en Alexander van Deursen. Daaruit blijkt dat de nieuwe generatie helemaal niet vaardiger is dan de oude generatie. Ja, ze zijn vaardiger met de knoppen maar niet als het gaat om de strategische vaardigheden. Gaan we het binnenkort vast nog meer over hebben! 😉

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1035)
Contact