Een kijkje in de GenAI-keuken van Achmea

door Marco Derksen op 11 juni 2024

Rikkert van Capelleveen, Data & Digital Officer bij Achmea, was een van de sprekers op het VINT Symposium 2024 met het thema ‘Echt Slim’. Tijdens zijn presentatie “Een kijkje in de GenAI-keuken van Achmea” deelde Van Capelleveen zijn inzichten over de adoptie van generatieve AI (GenAI) binnen de verzekeringsmaatschappij.

Van Capelleveen begon met de belangrijkste veranderingen en uitdagingen waarom ook Achmea moet veranderen: de klant, de teverzekeren objecten (van fiets naar fatbike), nieuwe risico’s en de producten/waardeketen.

Als grote onderneming is Achmea niet de snelste met innovatie, wat Van Capelleveen vergelijkt met een olietanker versus speedboten. Hij geeft leiding aan zo’n speedboot-team dat tot 4 jaar geleden nog niet bestond en inmiddels bestaat uit 140 mensen en zich richt op digitale innovatie.

Van Capelleveen deelde verschillende use-cases waar Achmea aan werkt of heeft gewerkt met AI:

  • Klantbediening: Een ‘stormbot‘ voor klantenservice tijdens piekbelasting.
  • Rijstijlverzekering: Tot 30% kortingop premies op basis van rijgedrag.
  • Hashing Foto’s: Voor efficiĆ«nte verwerking van schademeldingen met foto’s.
  • Claire: Een fraudedetectiesysteem.

Na het besef van de kansen en bedreigingen van GenAI, heeft Achmea beleid ontwikkeld om er verantwoord mee om te gaan, met de ‘human in the loop’ als uitgangspunt. Producten die komende tijd vanuit het AI-lab naar de praktijk/productiviteit gaan:

  • Analyse van schadeformulieren met GenAI
  • Dashcam beeldanalyse voor schademeldingen
  • Automatische verwerking van verkeersschademeldingen

Aan het einde van zijn presentatie gaf Van Capelleveen de aanwezigen een interessante leestip mee: het boek “AI 2041: Ten Visions for Our Future” van Kai-Fu Lee en Chen Qiufan. Dit boek bestaat uit tien verschillende sciencefictionverhalen, elk gesitueerd in een andere wereldstad, die verkennen hoe kunstmatige intelligentie (AI) onze toekomst in 2041 zou kunnen vormgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact