Moeten we bang zijn voor de toekomst van werk?

door Marco Derksen op 28 maart 2024

Mooi artikel van Maurits Martijn in de Correspondent waarin hij in gaat op de vraag of artificiële intelligentie (AI) uiteindelijk zal leiden tot massawerkloosheid. Deze angst wordt vaak gevoed door mediaberichten en voorspellingen die suggereren dat AI talloze banen zal vervangen. Martijn stelt deze angst echter in perspectief door historische parallellen te trekken en te benadrukken dat nieuwe technologieën, waaronder AI, over het algemeen niet tot massawerkloosheid leiden. In plaats daarvan transformeren ze de arbeidsmarkt door sommige banen te automatiseren terwijl ze tegelijkertijd nieuwe banen en kansen creëren.

Een centrale stelling in het artikel is dat technologie in het verleden taken heeft geautomatiseerd, maar niet hele banen. Het illustreert dit met voorbeelden zoals radiologen, waar AI kan helpen bij het analyseren van medische beelden, maar niet de complexe taken van diagnose en patiëntencommunicatie kan overnemen. Evenzo leidde de introductie van geldautomaten niet tot een afname van het aantal bankmedewerkers; het veranderde in plaats daarvan de aard van hun werk. Dit patroon suggereert dat, terwijl AI bepaalde taken kan automatiseren, het ook kan leiden tot de creatie van nieuwe banen en taken die de menselijke vaardigheden aanvullen.

Een ander belangrijk punt dat in het artikel wordt benadrukt, is de invloed van technologie op ongelijkheid. Hoewel automatisering niet noodzakelijkerwijs tot minder banen leidt, kan het bijdragen aan een grotere ongelijkheid op de arbeidsmarkt door routinematige, middelbare banen te automatiseren terwijl het werk in zowel hoge als lage inkomenssectoren toeneemt. Dit proces kan de inkomenskloof tussen hoog- en laagbetaalde werknemers vergroten, wat wijst op de noodzaak van politieke en sociale interventies om de voordelen van technologische vooruitgang breder te verdelen.

Het artikel betoogt verder dat de echte uitdaging met AI en automatisering niet de angst voor massawerkloosheid is, maar hoe de samenleving de voordelen en nadelen van deze technologieën reguleert en verdeelt. Het wijst op de rol van politieke beslissingen en beleid in het vormgeven van de impact van technologie op de arbeidsmarkt en inkomensongelijkheid, en benadrukt de noodzaak voor een weloverwogen benadering die zowel de kansen als de uitdagingen van AI en automatisering erkent.

In essentie biedt het artikel een gebalanceerd perspectief op de discussie over AI en werkgelegenheid, door te erkennen dat hoewel AI de arbeidsmarkt zal veranderen, het niet noodzakelijkerwijs tot de gevreesde scenario’s van massawerkloosheid zal leiden. Het benadrukt de complexiteit van de interactie tussen technologie, economie, en maatschappij, en roept op tot een proactieve benadering om de voordelen van AI te maximaliseren terwijl de negatieve effecten worden geminimaliseerd.

Lees verder: decorrespondent.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact