Eenzaamheid in de digitale stad en de essentie van het leven

door Marco Derksen op 23 maart 2024

Afgelopen week las ik in NRC een interview met Anja Machielse die 25 jaar onderzoek heeft gedaan naar eenzaamheid. Machielse stelt dat ondanks onze toegenomen connectiviteit, eenzaamheid steeds vaker voorkomt. Haar inzichten tonen aan dat het niet alleen gaat om het hebben van contacten, maar om het hebben van betekenisvolle relaties.

Image created by Midjourney (Prompt by Marco Derksen)

Tijdens een diner besefte Machielse hoe verschillen in levensstijl mensen van elkaar kunnen isoleren, zelfs in zoiets eenvoudigs als maaltijdvoorkeuren. Dit leidde tot een bredere discussie over hoe onze gebouwde omgeving en sociale bubbels bijdragen aan het gevoel van isolatie. De vergelijking met de oude, levendige stadscentra van Rome, waar onverwachte ontmoetingen en diversiteit het leven verrijken, onderstreept het belang van sociale interactie en het doorbreken van onze eigen bubbels.

Machielse’s onderzoek en persoonlijke ervaringen met mensen die zich sociaal geïsoleerd voelen, benadrukken hoe eenzaamheid mensen kan beïnvloeden. Het ondermijnt niet alleen ons mentale en fysieke welzijn, maar verkort ook de levensduur. Velen hebben het gevoel niet te passen in de samenleving of zijn zo vaak teleurgesteld dat ze geen contact meer durven te maken. Toch blijkt uit haar werk dat bijna niemand geen contact wil; het is vaak een gevolg van negatieve ervaringen en een gevoel van niet passen in de maatschappij.

Het belang van sociale connecties wordt ook bevestigd door een langlopende studie waar Wouter van Noort deze week naar verwees. De Harvard-studie onder leiding van Robert Waldinger die al 85 jaar loopt en meer dan 2000 mensen volgt, laat zien dat betekenisvolle relaties met anderen ons geluk en onze gezondheid aanzienlijk verbeteren. Eenzaamheid en isolatie daarentegen kunnen schadelijk zijn voor ons welzijn.

Beide onderzoeken sluiten goed aan bij het inspirerende verhaal van Imran Nuri op SXSW 2024 dat Kitty Leering begin deze week deelde.

Imran Nuri’s roadtrip langs 1000 vreemden, waarbij hij hun levensadvies vroeg, sluit perfect aan bij wat Anja Machielse en Robert Waldinger ons vertellen: het draait allemaal om de connecties en ervaringen die we delen. Nuri’s avontuur, vastgelegd in zijn boek “Advice from America”, laat zien dat het echt belangrijke in het leven niet te koop is, maar vooral zit in de momenten die we delen en de lessen die we van elkaar leren. Zijn verhaal bevestigt dat echte rijkdom zit in dingen als vaker je ouders bezoeken, volop genieten, open staan voor anderen, en niet bang zijn om fouten te maken. Het onderstreept dat we ons gelukkigst voelen als we verbonden zijn met anderen en ons leven ten volle leven.

Nuri herinnert ons eraan dat we, ondanks onze drukke levens en de technologie die ons soms isoleert, niet moeten vergeten wat echt belangrijk is: de mensen om ons heen en de avonturen die we samen beleven.

Een mooi en belangrijk onderwerp, en daarom ook het onderwerp voor mijn nieuwsbrief op LinkedIn voor deze week!

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact