Manifest voor een informatie- en betekenisrevolutie

door Marco Derksen op 26 februari 2024

Rik Maes (emeritus hoogleraar informatiemanagement aan de Universiteit van Amsterdam en stichter/aanstichter van de Academy for Information & Management) en Dion Kotteman (voormalig Rijks CIO, partner bij Grey Matter Matters en C-level adviseur) hebben recentelijk een manifest opgesteld voor een informatie- en betekenisrevolutie.

Kon er helaas zelf niet bij zijn, maar eerder deze maand hebben zij hun manifest voor een informatie- en betekenisrevolutie (pdf) gepresenteerd op een drukbezochte en bijzonder actieve bijeenkomst van de Academy for Information & Management.

Image created by Midjourney (Prompt by Marco Derksen)

Het manifest roept op tot een radicale verandering in de benadering van informatie-management binnen organisaties. Het stelt dat informatie niet enkel de business ondersteunt, maar de kern van de business ís (letterlijk: informatie ondersteunt niet de business, maar informatie ís de business). Het benadrukt de noodzaak voor informatieprofessionals om hun positie en werkwijze fundamenteel te herzien, tegen traditionele opvattingen in te gaan en een strategische waarde van informatie te erkennen. Het manifest pleit voor een samenleving waarin informatie en kennis toegankelijk zijn voor iedereen, met aandacht voor ethiek, menselijkheid, en de rechten van de mens. Het daagt informatieprofessionals uit om voorbij hun dienende rol te kijken en actief bij te dragen aan een inclusieve, welvarende en duurzame samenleving door middel van verantwoord informatiemanagement.

Het manifest benoemt goed de uitdagingen en kansen van de huidige complexe samenleving die vraagt om leiderschap dat in staat is om over de grenzen van disciplines heen te kijken en samen te werken aan het bouwen van een inclusieve, transparante en rechtvaardige digitale samenleving. Het vergt een continue dialoog tussen technologie-ontwikkelaars, beleidsmakers, burgers en andere stakeholders om te zorgen dat de digitale transformatie ten goede komt aan iedereen.

Samen met Rik en Dion ben ik een van de docenten van het leerprogramma Strategisch Informatiemanagement van de Academy for Information & Management. Het is goed om te zien dat een aantal van mijn ideeën over de digitale transformatie van de samenleving en wat dat betekent voor organisaties, ook is terug te vinden in het manifest.

2 reacties

Als voormalig mediathecaris op een middelbare school,
ben ik vooral benieuwd of de welbekende “informatievaardigheden”
een belangrijke verandering gaan ondergaan door de ontwikkelingen die jullie beschrijven.

Beantwoord

Jullie moet in dit geval Rik en Dion zijn, ik ben slechts de boodschapper van het manifest 🙂

Heb je het manifest gelezen? Op welke manier zou hier de informatievaardigheden een plek moeten hebben vind jij?

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact