Kabinet presenteert visie op generatieve AI

door Marco Derksen op 22 januari 2024

Generatieve AI, vooral bekend van ChatGPT, vertegenwoordigt een belangrijke technologische verschuiving met aanzienlijke implicaties voor overheid, samenleving en economie. Het vermogen van generatieve AI om nieuwe content te creëren – van tekst tot afbeeldingen en code – biedt ongekende kansen. Tegelijkertijd roept het vragen op over ethiek, privacy, veiligheid en de impact op de arbeidsmarkt. Een overheidsbrede visie op generatieve AI is essentieel om deze technologie op een verantwoorde, ethische en effectieve manier te benutten.

Afgelopen week publiceerde Staatssecretaris Alexandra van Huffelen namens het Nederlandse kabinet, de ‘Overheidsbrede visie: Generatieve AI‘. Ook de Britse overheid kwam afgelopen week met haar visie naar buiten middels de publicatie van ‘Generative AI framework for HM Government‘. Aardig om beide visies eens met elkaar te vergelijken:

Nederlandse visie:
Afgelopen week publiceerde het Nederlandse kabinet haar visie op generatieve AI. De Nederlandse overheid richt zich op de kansen die generatieve AI biedt voor maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken, met een sterke nadruk op verantwoord gebruik en de ontwikkeling van een sterk AI-ecosysteem binnen Nederland en de EU. De Nederlandse overheid benadrukt het belang van samenwerking met stakeholders, de noodzaak van voortdurende monitoring en evaluatie van AI-ontwikkelingen, en de ambitie om te zorgen voor een inclusieve samenleving waarin iedereen profiteert van de voordelen van AI.

UK visie:
De Britse overheid benadrukt een pro-innovatie benadering met een specifiek raamwerk voor het veilig en verantwoord gebruik van generatieve AI binnen overheidsorganisaties. Dit raamwerk is gebaseerd op tien principes die onder andere betrekking hebben op wettelijke, ethische en veiligheidsaspecten, evenals op het behoud van menselijke controle en samenwerking. De UK overheid ziet generatieve AI als een middel om de publieke dienstverlening te verbeteren en de productiviteit te verhogen, met een sterke focus op veiligheid, ethiek en transparantie.

Beide landen erkennen het potentieel van generatieve AI om maatschappelijke en economische voordelen te bieden. Ze leggen beiden een sterke nadruk op verantwoord gebruik, ethiek, en de noodzaak van menselijke controle. Ook is er in beide visies aandacht voor samenwerking met stakeholders en de ontwikkeling van een sterke AI-governance structuur.

De Nederlandse benadering lijkt breder en meer gefocust op het creëren van een inclusieve samenleving waarin de voordelen van AI breed worden gedeeld. De UK benadering is meer gefocust op het stellen van duidelijke richtlijnen en principes voor het gebruik van generatieve AI binnen de overheid, met een specifieke nadruk op het veilig en ethisch implementeren van AI-oplossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact