De donkere kant van algoritmen

door Marco Derksen op 8 januari 2024

De Duits/Franse documentaire “Algorithmen – Die Unberechenbare Gefahr” (2023) van Dorothe Dörholt belicht de toenemende invloed van algoritmen in verschillende aspecten van ons leven, zoals scholen, sociale diensten, rechtbanken en privélevens.

Algoritmen lijken op het eerste gezicht onpartijdig en eerlijk, maar zijn vaak bevooroordeeld door de al dan niet bewuste vooroordelen van hun ontwikkelaars. Dit leidt tot een ongelijke wereld waarin vrijheden worden ingeperkt en mensen schade ondervinden. Het belicht gevallen zoals Marie, die door YouTube-algoritmen tot anorexia werd verleid of Derya, die dakloos werd door een algoritme dat haar ten onrechte als fraudeur bestempelde. De film toont de gevolgen van deze algoritmische beslissingen en de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars en opdrachtgevers. Naast getroffen individuen komen ook experts, managers, klokkenluiders, politici en kunstenaars aan het woord over de impact van algoritmen op de samenleving.

Vooralsnog is de documentaire alleen in het Duits en Frans te bekijken. Het is mij nog niet helemaal duidelijk of en wanneer de documentaire onder de titel ‘The Dark Side of Algorithms’ in Nederland is te bekijken. Volgens het platform Deutsche Welle (DW) is deze vanaf november 2023 al wel te zien in een aantal internationale steden.

2 reacties

Het boek “Unmasking AI”, my mission to protect what is human in a world of machines van Joy Buolamwini is ook een voorbeeld van een vrouw (met in dit geval een donkere huidskleur) die probeert niet alleen erachter te komen hoe en waarom zij niet herkend door gezichtherkennings-software. Zij toont aan dat veel mensen niet herkend wordt doordat wij “in de schaduw leven van een systeem” dat grote delen van de mensheid niet her- of erkent door bestaande vooroordelen, Het mooie is dat zij ervoor opgeleid- en meer dan bereid om hier iets aan te doen!.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact