EenVandaag’s serie over AI

door Marco Derksen op 27 augustus 2023

Afgelopen week zond het tv-programma EenVandaag een korte serie uit over kunstmatige intelligentie (AI), waarin de ontwikkelingen op dit gebied vanuit diverse perspectieven werden belicht. De reeks omvatte zowel de beloften en kansen als de problemen en risico’s van AI. Hier volgt een korte reflectie op de besproken onderwerpen:

AI in de kunst- en muzieksector

Is kunstmatige intelligentie een kans of een bedreiging voor de muziekindustrie? De meningen zijn erover verdeeld. De een ziet het als een toevoeging aan het creatieve proces, de ander is bang dat mensen er met zijn of haar stem vandoor gaan.

AI en virtuele relaties

De opkomst van AI-chatbots zoals Replika heeft een fascinerende nieuwe dimensie toegevoegd aan menselijke relaties. Voor sommigen biedt het een waardevolle uitlaatklep of zelfs een soort ‘vriendschap’. Dit roept echter vragen op over de ethiek van dergelijke relaties en de impact op menselijk welzijn.

AI in het onderwijs

Studenten die ChatGPT gebruiken voor hun schoolwerk, merken op dat ze steeds afhankelijker worden van technologie, wat op de lange termijn problematisch kan zijn. Onderwijsinstellingen staan hierdoor voor de uitdaging om het gebruik van AI in balans te brengen met het ontwikkelen van kritisch denkvermogen en andere menselijke vaardigheden.

AI in de gezondheidszorg

AI toont veel potentieel in de medische wereld, vooral bij de analyse van medische beelden zoals röntgenfoto’s. De technologie is echter minder geschikt voor andere aspecten van zorg, zoals geestelijke gezondheidszorg. Het fiasco rond de chatbot ‘Tessa’ van de National Eating Disorders Association toont de beperkingen en de ethische dilemma’s aan die komen kijken bij de toepassing van AI in gevoelige gebieden.

AI en de impact op de arbeidsmarkt

Een van de meest besproken aspecten van AI is de potentiële impact op de arbeidsmarkt. EenVandaag sprak met experts die niet geloven dat AI op grote schaal banen zal vervangen. Zij menen dat de vrees voor massaal banenverlies overdreven is en dat AI nieuwe mogelijkheden kan scheppen. Dit komt overeen met het bredere inzicht dat technologische veranderingen vaak disruptief zijn, maar ook nieuwe kansen en markten kunnen creëren.

Regelgeving voor kunstmatige intelligentie

Is het mogelijk om de macht van grote techbedrijven en AI te reguleren? Experts uiten hierover hun zorgen. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager is regulering echter wel haalbaar.

De verschillende perspectieven op AI deze week in EenVandaag tonen aan dat AI zowel veelbelovend als problematisch is. Hoewel AI in bepaalde toepassingen grote stappen voorwaarts maakt, zoals in medische beeldvorming, blijkt uit misstappen zoals de ‘Tessa’-chatbot dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Belangrijk is dat we een evenwicht vinden tussen mens en machine, zonder het menselijke aspect te verliezen in ons streven naar efficiëntie en innovatie. Dit vereist een genuanceerde benadering waarbij we de technologie niet demoniseren, maar ook niet blindelings omarmen. We moeten de ethische, sociale en professionele implicaties zorgvuldig overwegen om tot een duurzame samenleving te komen waarin AI en mensen naast elkaar kunnen bestaan.

EenVandaag biedt met deze serie een aardige introductie en overzicht van de ontwikkelingen in AI. Wat mij betreft hadden de clichébeelden van AI die vooral angst inboezemen, achterwege mogen blijven. Desalniettemin is het zeker de moeite waard om de zes afleveringen van elk ongeveer 10 minuten terug te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact