Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies voor 2023

door Marco Derksen op 25 augustus 2023

Ieder jaar komt onderzoeks- en adviesbureau Gartner met een update van de hype cycle waarin het de opkomende trends schetst die de technologische innovaties het komende decennium zullen beinvloeden. Deze week verscheen de Gartner hype cycle voor opkomende technologieën van 2023 die 25 belangrijke technologieën identificeert die zijn gegroepeerd in vier hoofdthema’s: emergente AI, ontwikkelaarservaring (DevX), alomtegenwoordige cloud en mensgerichte beveiliging en privacy:

  • Emergente AI: Dit omvat technologieën zoals generatieve AI, causale AI en federatief machine learning. Deze technologieën hebben een grote impact op bedrijfsdifferentiatie en productiviteit.
  • Ontwikkelaarservaring (DevX): Hier draait het om het verbeteren van de interactie tussen ontwikkelaars en de tools, platforms en processen waarmee ze werken. Voorbeelden zijn waardestroombeheerplatforms en AI-augmented software-engineering.
  • Alomtegenwoordige Cloud: Dit thema kijkt naar de evolutie van cloud computing, gericht op automatisch operationeel schalen en toegang tot cloud-native platformtools. Belangrijke technologieën zijn onder andere Industry cloud platforms en Augmented FinOps.
  • Mensgerichte beveiliging en privacy: Dit thema benadrukt het belang van het opbouwen van een cultuur van wederzijds vertrouwen en risicobewustzijn. Technologieën zoals AI Trust, Risk en Security Management en postquantum cryptografie zijn hierbij van belang.

Volgens Gartner zijn deze technologieën nog in een vroeg stadium en is er grote onzekerheid over hoe ze zich zullen ontwikkelen. Ze bieden echter mogelijk ook grote voordelen voor vroege adopters. De verwachting is dat deze technologieën een aanzienlijke impact zullen hebben op bedrijven en de samenleving in de komende twee tot tien jaar.

Blijf het overigens jammer vinden dat Gartner enkele jaren terug heeft besloten om alleen nog maar de recente ontwikkelingen op te nemen in de hypecycle. Het totaaloverzicht is daarmee verloren gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact