Europa wil big tech temmen met Digital Services Act (DSA)

door Marco Derksen op 25 augustus 2023

De 19 allergrootste online platforms en zoekmachines moeten vanaf vrijdag 25 augustus 2023 voldoen aan de strengste verplichtingen van de nieuwe Digital Services Act (DSA).

De Wet inzake digitale diensten (Digital Services Act, DSA) van de EU stelt nieuwe regels en verplichtingen op voor grote techbedrijven en online platforms. De DSA richt zich op bedrijven met meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de EU, waaronder Google, Meta (Facebook), en Apple. De wet verplicht deze bedrijven om transparanter te zijn over hun algoritmes, actie te ondernemen tegen illegale inhoud en systeemrisico’s te analyseren. Ze moeten ook voldoen aan strengere regels voor advertenties, met bijzondere aandacht voor het beschermen van minderjarigen en gevoelige groepen. Bedrijven die niet aan deze regels voldoen, kunnen zware boetes krijgen, tot 6% van hun wereldwijde jaaromzet. De DSA is een van de eerste grote pogingen wereldwijd om de digitale wereld te reguleren en wordt nauwlettend gevolgd buiten de EU. Het heeft ook implicaties voor kleinere online diensten, die vanaf februari 2024 moeten voldoen aan de nieuwe regels.

Opmerkelijk dat er internationaal (en dan met name Duitsland) veel media-aandacht is voor deze nieuwe Europese wet die de macht van big tech moet beperken en het internet veiliger moeten maken. In Nederland noemen critici op platformen als blckbx het een censuurwet.

Verder lezen:

5 reacties

Je draait de volgorde om volgens mij.
Je schrijft “De DSA richt zich op bedrijven met meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de EU,” en later “Het heeft ook implicaties voor kleinere online diensten, die vanaf februari 2024 moeten voldoen aan de nieuwe regels.”

Maar de volgorde is precies andersom. De DSA omschrijft verplichtingen voor _alle_ online dienstverleners van bepaalde typen (Artikel 2 Toepassingsgebied). Daarbij gelden voor grotere dienstverleners met meer dan 45M gebruikers in hoofdstuk V art 33 e.v. _extra_ verplicthingen. Die nu zijn ingegaan, de overige verplichtingen volgen later om kleinere clubs meer implementatie tijd te gunnen, maar zijn eveneens op BigTech van toepassing. De DSA is dus niet primair een “nieuwe Europese wet die de macht van big tech moet beperken”, want hij geldt voor alle dienstverleners. De DSA kun je ook niet los zien van de DMA (die wél expliciet op de grote bedrijven is gericht in hun rol als gatekeeper.), en de nog komende verplichtingen uit de AI Verordening, en Data Verordening (waar het gaat om portabiliteit tussen dienstverleners), en de bestaande uit de Data Governance Act voorzover het databemiddelingsdiensten betreft.

Met je conclusie ben ik het geheel eens: er is in NL behalve vanuit samenzweringsfantasie-hoek (die zich alleen op losse stukjes zonder context richten) bitter weinig aandacht in de pers voor dit nieuwe raamwerk (in combinatie met de AVG uit 2015/18) dat door de huidige EC vanaf 2020 is opgebouwd en een geopolitieke propositie is voor digitalisering en data. De consistentie tussen al die wetten betekent min of meer een ‘perfect storm’ voor BigTech omdat die vanuit een andere propositie zijn ontstaan.

Beantwoord

Als ik het goed heb begrepen, dan geldt de wet vanaf 25 augustus 2023 voor de grote online platformen en vanaf februari 2024 ook voor andere online diensten en platforms. Correct?

Beantwoord

Ja klopt. Maar de later genoemde ‘implicaties voor kleinere online diensten’ is het primaire punt van de DSA en het ‘big tech temmen’ voor services met 45M users of meer is een uitbreiding er bovenop (al gaat dat eerder in) en niet het primaire doel. Je formulering en volgorde suggereert in mijn ogen dat DSA primair voor de diensten met 45M users of meer zou zijn met de rest als een soort nagedachte.

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact