Blog:

Bluesky de opvolger van Twitter?

door Marco Derksen op 21 augustus 2023

Twitter lijkt in korte tijd een significant deel van zijn gebruikers te verliezen. Volgens Adrianus Koster is het aantal actieve gebruikers in Nederland in 4 maanden tijd met zo’n 30 procent afgenomen. De grote vraag is waar deze gebruikers naar toe gaan.

Aan de ene kant worden messaging-apps als Whatsapp en Telegram steeds veelzijdiger, terwijl aan de andere kant nieuwe spelers zoals Threads (van Meta), Mastodon en Bluesky hun opwachting maken. Persoonlijk zet ik mijn geld in op Bluesky als de meest waarschijnlijke opvolger van Twitter. Met bijna 700 duizend gebruikers nog niet te vergelijken met Twitter, maar Bluesky is erg gebruikersvriendelijk en het aantal Nederlanders dat de laatste tijd is overgestapt naar dit platform is opmerkelijk.

Mocht je nog niet bekend zijn met Bluesky, hier is een beknopt overzicht:

Wat is Bluesky?
Bluesky is een nieuw social media platform vergelijkbaar met Twitter. Het is op dit moment in beta en vereist een uitnodigingscode.

Hoeveel gebruikers heeft Bluesky?
Op dit moment zijn er bijna 700 duizend gebruikers, maar het aantal groeit gestaag. Voor een overzicht van het Nederlandse gebruik, kun je het best de website twexit.nl van Adrianus Koster volgen.

Hoe werkt Bluesky?
Het platform is gedecentraliseerd, net als Mastodon, wat betekent dat het op meerdere servers draait in plaats van op een grote centrale server. Het verbindt deze servers via het eigen AT-protocol.

Bluesky heeft geleerd van Mastodon’s uitdagingen en biedt een standaardserver voor nieuwe gebruikers, waardoor de verwarring over het kiezen van een instantie wordt verminderd. Het is daardoor gebruiksvriendelijker dan Mastodon.

Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst of inloggen met een uitnodigingscode via bsky.app. Het platform is eenvoudig via de website te gebruiken of via de Bluesky-app voor iPhone of Android.

BlueSky kan het best worden vergeleken met Twitter in de eerste jaren toen het nog niet de mogelijkheden had van hashtags, direct messages (dm), audio en video. De tijdlijn is chronologisch en wordt niet bepaald door algoritmes en kent vooralsnog geen advertenties.

Bluesky streeft ernaar de controle over algoritmes te democratiseren door een “marktplaats van algoritmes” te introduceren. Hierdoor krijgen ontwikkelaars de vrijheid om nieuwe algoritmes te creëren en gebruikers de mogelijkheid hun feeds aan te passen. Dit beoogt meer transparantie en gebruikersgestuurde ervaringen in reactie op de huidige beperkte controle en inzicht in hoe feeds worden samengesteld.

Voor mensen die voorheen gebruik maakten van Tweetdeck, SkyFeed is een third-party client gebouwd door Redsolver. Gebruikers kunnen een eigen dashboard maken van hun feeds, profielen en meer. Bovendien stelt SkyFeed Bluesky-gebruikers in staat om eenvoudig hun eigen aangepaste feeds te bouwen op basis van regexes of lijsten. Het aantal mogelijkheden van SkyFeed is nog beperkt, maar om een idee te krijgen hoe ik mijn feed voor berichten over politiek (als voorbeeld) heb gemaakt:

Aangezien er nog weinig media actief zijn op Bluesky, kan ik je de nieuwsfeeds van Jeroen van der Plank aka Plankie aanraden om te volgen. Enkele feeds die ik volg:

Hoe is Bluesky ontstaan?
Bluesky is eigendom van Jay Graber en het Bluesky-team. Jack Dorsey en Jeremie Miller maken deel uit van de raad van bestuur, samen met Jay Graber. Bluesky is oorspronkelijk een project gestart door Jack Dorsey toen hij nog CEO van Twitter was in 2019. Bluesky is sinds de oprichting in 2021 een onafhankelijk bedrijf.

Hoe wordt Bluesky gefinancieerd en wat is de bedrijfsstructuur?
Bluesky ontving aanvankelijk $13 miljoen van Twitter en later $8 miljoen in een seed-financieringsronde. Het is gevestigd als een Public Benefit Corporation en heeft een open-source karakter onder de MIT-licentie.

Wat is het businessmodel van Bluesky?
Bluesky focust op betaalde diensten als een bron van inkomsten in plaats van reclame. De eerste betaalde dienst biedt gebruikers aangepaste domeinen in samenwerking met domeinregistrar Namecheap.

Voor meer details over Bluesky kun je vinden via Bluesky FAQ. En als je mij wilt volgen op Bluesky, ik ben te vinden via @marcoderksen.bsky.social.

7 reacties

Beantwoord

Belangrijkste verschillen tussen Bluesky en Mastodon:

Centralisatie vs. Decentralisatie:
Bluesky: Hoewel het momenteel op één server wordt gehost, is het doel om een gedecentraliseerd protocol te worden voor meerdere gefedereerde servers.
Mastodon: Het is al een gedecentraliseerd netwerk met meerdere servers (ook wel “instances” genoemd). Als mastodon.social de enige server zou zijn, zou het gebruiksvriendelijker lijken.

Profielportabiliteit en Moderatie:
Bluesky: Profielen en berichten zijn draagbaar over verschillende gehoste instanties. Dit betekent dat als gebruikers problemen hebben met hun huidige server of de beheerders daarvan, ze gemakkelijk naar een andere kunnen overstappen. Bovendien is moderatie losgekoppeld van hosting, wat betekent dat gebruikers kunnen kiezen welke moderatoren hun inhoud filteren.
Mastodon: Het is niet expliciet vermeld hoe Mastodon hiermee omgaat, maar de tekst suggereert dat het kiezen van een instantie en de daarbij horende moderatiepraktijken een meer permanente beslissing kan zijn.

Toegankelijkheid:
Bluesky: Heeft geleerd van Mastodon’s uitdagingen en biedt een standaardserver voor nieuwe gebruikers, waardoor de verwarring over het kiezen van een instantie wordt verminderd.
Mastodon: Het kiezen van een instantie kan voor nieuwe gebruikers verwarrend zijn, wat een barrière kan vormen voor toetreding.

Samenvattend zijn Bluesky en Mastodon beide gericht op het bieden van gedecentraliseerde sociale media-ervaringen, maar ze benaderen dit doel op verschillende manieren. Bluesky legt de nadruk op profielportabiliteit en losgekoppelde moderatie, terwijl Mastodon al een gevestigd netwerk van gefedereerde servers heeft. De keuze van een platform kan afhangen van persoonlijke voorkeuren, de gewenste mate van decentralisatie en specifieke functies zoals profielportabiliteit en moderatie-opties.

Via:
https://news.ycombinator.com/item?id=35830612

Beantwoord

Chris Messina, de uitvinder van de hashtag, deelt op Medium zijn gedachten over het gebruik van hashtags in een gedecentraliseerd netwerk als Bluesky of Mastodon:

Hashtags werden oorspronkelijk gebruikt als een tijdelijke instant manier om mensen bij elkaar te brengen rond specifieke evenementen of momenten. Met de groei van sociale media begonnen platforms echter algoritmen te gebruiken om inhoud te sorteren en te rangschikken, wat leidde tot misbruik van hashtags door marketeers en spammers. Eugen Rochko, de oprichter van Mastodon, heeft onlangs een grote verandering doorgevoerd in de manier waarop hashtags op Mastodon werken. Hashtags die aan het einde van een bericht verschijnen, worden nu verplaatst naar een speciale “hashtagbalk” onder het bericht. Dit is gedaan om het “spammy” uiterlijk van hashtags aan het einde van berichten te verminderen en ze meer als metadata te behandelen. Het is nog niet duidelijk hoe Bluesky de hashtag-functionaliteit gaat faciliteren. Chris Messina benadrukt in ieder geval dat hashtags eenvoudig, optioneel en onopvallend moeten blijven.

The problem with the problems with hashtags:

Bekijken op Medium.com

Beantwoord

Profielfoto
Frank Meeuwsen op schreef:

Op Mastodon is je profiel net zo makkelijk te verhuizen als bij Bluesky zou kunnen als daar meer servers voor komen. Je volgerslijst gaan gewoon mee, dat gaat echt vrij vlekkeloos. Helaas is je berichtgeschiedenis (nog) niet overdraagbaar. Op https://diggingthedigital.com/verhuis-je-mastodon-account-in-3-simpele-stappen/ lees je hoe je in drie stappen je profiel verhuist.
Moderatie is inderdaad per Mastodon server verschillend en kun je meenemen in je besluit.

Beantwoord

Het is jammer dat Mastodon niet de aantallen overstappers van Twitter een plek geeft als BlueSky, want Mastodon is op dit moment technisch en qua opzet de beste microblog, met de meeste mogelijkheden. Maar BlueSky heeft goed gezien dat het verwerven van grote aantallen gebruikers in deze fase het belangrijkst is.

Op dit moment heeft Twitter nog de meeste impact. Maar hopelijk verandert dat snel, want ik gun het die klojo van Elon Musk zo dat hij een Hyves in de zak heeft gekocht.

Beantwoord

Bluesky heeft momenteel meer dan 770.000 gebruikers en de wachtlijst is opgelopen tot bijna 2 miljoen mensen.

Enkele Bluesky-statistieken op een rij gezet door Dave Ver Meer:
https://www.namepepper.com/bluesky-statistics

Een van de bizarre facts die daar te lezen is dat de uitnodigingscodes (invite codes) voor Bluesky zo gewild zijn dat ze op eBay zijn opgedoken, met prijzen tot 400 dollar!

Beantwoord

Profielfoto
Bèr op schreef:

Mastodon heeft een heel belangrijke extra functie rondom hashtags: je kunt je erop abonneren.

Zo komen er dagelijks tientallen zeer interessante posts of discussies in mijn timeline. Ik volg de auteurs ervan niet, maat de hashtags wel.

Het is wat wennen en zal vast niet voor iedereen werken. Het biedt een paar nieuwe en interessante mogelijkheden. Van community building tot content discovery.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact