Waad Al-Kateab’s getuigenissen van menselijke veerkracht in tijden van oorlog

door Marco Derksen op 20 augustus 2023

Deze week zag ik de indrukwekkende documentaire “For Sama” (2019) van de Syrische journalist en filmmaker Waad Al-Kateab op Amazon Prime.

Geboren in de vroege jaren ’90 in Syrië, groeide Waad Al-Kateab op voordat de Syrische burgeroorlog het land en haar leven veranderde. Als student economie aan de Universiteit van Aleppo werd ze een actieve deelnemer aan de protesten tegen het regime van Bashar al-Assad in 2011. Deze betrokkenheid bij het verzet leidde ertoe dat ze besloot de gebeurtenissen om haar heen te documenteren, wat uiteindelijk haar roeping als journalist en filmmaker werd.

Waad Al-Kateab bleef in Aleppo gedurende enkele van de meest gewelddadige jaren van de oorlog, waar ze niet alleen getuige was van het conflict, maar ook verliefd werd, trouwde en moeder werd van haar dochter, Sama. Gedurende deze tijd filmde ze haar dagelijkse leven, wat de basis vormde voor de documentaire “For Sama” (2019). De documentaire, mede geregisseerd met Edward Watts, is een intiem portret, zowel hartverscheurend als inspirerend, dat de kijker confronteert met de rauwe realiteit van oorlog, maar ook met momenten van liefde, vreugde en menselijke veerkracht.

Na haar vertrek uit Syrië in 2016 werd Waad Al-Kateab een belangrijke stem voor de Syrische bevolking en de humanitaire crises die voortkwamen uit het conflict. Ze heeft gewerkt met diverse internationale mediaorganisaties en blijft zich inzetten voor bewustwording over de situatie in Syrië.

In haar nieuwe documentaire “We dare to dream” (2023) laat Waad Al-Kateab ons de dramatische uitdagingen zien waarmee gevluchte atleten worden geconfronteerd die meedingen naar een plek op de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio, Japan.

Al-Kateab vertelt in de eerste persoon en stelt zichzelf vaak moeilijke vragen. Ze luistert naar de atleten die hun dromen hebben zien verdwijnen en begeleidt hen in hun lijden. In deze documentaire over vrijheid die ik zelf nog niet heb gezin, wordt de kijker meegenomen in de harde wereld van topatleten en de kansen die ze soms ontberen doordat ze in oorlogsgebieden wonen of op plaatsen waar hun rechten zijn geschonden. De documentaire laat zien hoe atleten zich ontwikkelen onder extreme stress en zonder vrijheid. Hoe word je dan je beste zelf?


“We Dare to Dream:” The Story of the Olympic Refugee Team

De rode draad in het werk van Al-Kateab is de menselijke veerkracht te midden van tegenslag. In het licht van de recente gebeurtenissen in Oekraïne, waar burgers worden geconfronteerd met de angstaanjagende realiteit van oorlog, is het werk van Al-Kateab dan ook relevanter dan ooit. Het herinnert ons eraan dat achter elke krantenkop een menselijk verhaal schuilt, vol met dromen, angsten, liefdes en verliezen. In een tijd waarin het gemakkelijk is om te worden meegesleept door geopolitiek en strategie, herinnert Waad Al-Kateab ons eraan dat het echte hart van elk conflict de mensen zijn die erdoor worden getroffen.

In tijden van crisis, zoals die in Oekraïne, is het van cruciaal belang dat we ons herinneren aan de menselijke aspecten van conflict en de onuitwisbare impact die het heeft op individuele levens. En dankzij moedige verhalenvertellers zoals Waad Al-Kateab worden we er voortdurend aan herinnerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact