Masterclass: Ethische dilemma’s in tijden van AI

door Marco Derksen op 15 augustus 2023

Kunstmatige Intelligentie of Artificiële Intelligentie (AI) is niet nieuw, maar met de komst van ChatGPT van OpenAI heeft de belangstelling in AI een enorme vlucht genomen. Maar wat is AI nu precies en hoe kunnen we het verantwoord inzetten in ons werk?

In het kort wordt AI gedefinieerd als technologieën die aangedreven worden door algoritmen om complexe taken op te lossen die voorheen het domein waren van menselijk denkvermogen. Beslissingen die met behulp van AI worden genomen zijn ofwel volledig geautomatiseerd of met een ‘human in the loop’. Dit kunnen zijn voorspellingen (bijv. de kredietwaardigheid bij leningen), aanbevelingen (bijv. dit nieuwsartikel vind je waarschijnlijk interessant) of classificaties (bijv. deze e-mail is spam).

AI biedt enorme kansen voor mens en samenleving. Geïnspireerd door Bennie Mols ben ik op dit moment aan het kijken hoe AI kan bijdragen aan de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. Maar zoals bij elke technologische ontwikkeling, zijn er ook ethische overwegingen. Er is de laatste tijd in de media veel aandacht voor de ethische dilemma’s bij het gebruik van AI. Denk daarbij aan het gebruik van persoonsgegevens of andere beschermde data bij het trainen van AI-modellen, de bias in AI-resultaten, de toekomst van werk of het hoge energieverbruik bij het gebruik van AI.

Ben je als professional geïnteresseerd in AI, maar heb je nog te weinig zicht op de mogelijkheden en uitdagingen, dan praat ik je op 21 september samen met Rachelle van der Linden graag bij over wat AI voor jouw organisatie kan betekenen en met name over wat dat nu vraagt van jouw leiderschap.

Speciaal voor bestuurders, managers en professionals organiseert Iris Academy op 21 september een unieke en eenmalige Masterclass “Ethische Dilemma’s in Tijden van AI”.

Interesse om deel te nemen? Meld je dan aan via deze link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact