Verkenning verantwoord gebruik ChatGPT

door Marco Derksen op 5 juli 2023

Is het verantwoord om ChatGPT te gebruiken bij het opstellen van beleid? De opkomst van generatieve AI zoals ChatGPT, roept steeds meer belangrijke vragen op, ook binnen provincies. Vandaag publiceerde de Interprovinciale Ethische Commissie een advies (pdf) over het gebruik van generatieve AI in provinciale werkzaamheden.

Naast de publicatie van dit advies vond er vandaag het webinar ‘ChatGPT: verantwoord gebruik binnen de provincie’ plaats:

Tijdens het webinar werd onder begeleiding van Piek Visser-Knijff (data ethicus) een panelgesprek gehouden waarin Jeroen van den Hoven (hoogleraar Ethiek en Technologie aan de TU Delft), Roel Dobbe (assistant professor Technologie, Bestuur en Management aan TU Delft), Hilary Richters (Director at Deloitte, Lead Digital Ethics), Tristan van Grevenbroek (Projectleider Digitale Innovatie, Provincie Zuid-Holland) en Jannes Burger (Student Universiteit Utrecht, New Media & Digital Culture) hun gedachten en inzichten deelden over dit steeds relevanter wordende onderwerp.

Er werd aandacht besteed aan de vraag of het verantwoord is om ChatGPT te gebruiken bij het opstellen van beleid, gezien de complexe ethische overwegingen die komen kijken bij het gebruik van generatieve AI. Het advies van de commissie legde de nadruk op terughoudendheid en een zorgvuldige afweging ten opzichte van andere belangen binnen de provinciale taken.

Voorafgaaand aan het panelgesprek gaf Jeroen van den Hoven een korte toelichting op het rapport en enkele criteria om te komen tot verantwoord gebruik van ChatGPT:

Bron: IPO.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact