Power and Progress: De duizendjarige strijd tussen technologie en welvaart

door Marco Derksen op 31 mei 2023

In “Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle Over Technology and Prosperity” schetsen MIT-auteurs Daron Acemoglu en Simon Johnson hun visie op de vraag waarom technologie zo vaak ten goede is gekomen aan de elite, en hoe we de koers van technologische ontwikkelingen kunnen veranderen om tot echte gedeelde welvaart te komen.

Ik heb het boek nog niet gelezen maar werd er op LinkedIn door Ineke van Kruining op gewezen en op basis van een podcast en enkele recensies zie ik nu al uit naar het boek dat morgen officieel wordt gelanceerd. Voor geïnteresseerden alvast een korte samenvatting:

Een duizendjarige geschiedenis en de huidige ontwikkelingen maken één ding duidelijk. Technologische vooruitgang is geen vanzelfsprekendheid, maar hangt af van de keuzes die we maken tijdens de technologische ontwikkeling. Nieuwe manieren van organiseren van productie en communicatie kunnen óf de belangen van een elite dienen óf de basis vormen voor wijdverspreide welvaart.

Veel van de welvaart die tijdens de Europese Middeleeuwen werd gegenereerd door landbouwvooruitgang, werd door de Kerk gebruikt om grote kathedralen te bouwen terwijl de boeren verhongerden. De eerste honderd jaar van industrialisatie in Engeland leverden stagnerende inkomens voor arbeiders op, terwijl een paar mensen erg rijk werden. En ook vandaag de dag verhogen digitale technologieën en kunstmatige intelligentie de ongelijkheid en ondermijnen ze de democratie door overmatige automatisering, massale dataverzameling en massasurveillance.

Het kan echter ook anders. In het boek “Power and Progress” stellen de auteurs dat het pad van de technologische ontwikkeling ooit onder controle was – en dat weer kan worden. De digitale technologie van de afgelopen halve eeuw kan een instrument worden die macht geeft en democratiseert, maar niet als alle belangrijke beslissingen in handen blijven van een paar arrogante techleiders die ernaar streven een samenleving te bouwen die hun eigen macht en prestige verhoogt.

Je zou de auteurs naïef kunnen noemen, maar met hun economische theorie en manifest voor een betere samenleving, bieden Acemoglu en Johnson een hoopvolle toekomst waarin we de koers van technologische ontwikkelingen nog van richting kunnen veranderen en we welvaart voor iedereen kunnen creëren​. Een ding is zeker, ik ga het boek lezen en probeer er morgen (online) bij te zijn als het boek officieel wordt gelanceerd!

Recensies:

Interviews:

Gerelateerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact