Hoe komen we tot een mensgerichte AI-toekomst?

door Marco Derksen op 15 mei 2023

Toen OpenAI eind vorig jaar het AI-gebaseerde ChatGPT lanceerde voor het grote publiek, ontketende dat wereldwijd een golf van opwinding, angst, nieuwsgierigheid en debat die alleen maar is toegenomen nu ook concurrenten als Google met hun eigen varianten komen.

Om een evenwichtige beoordeling te maken van zowel de kansen als de risico’s van AI, volg ik via een Twitter-lijst een selecte groep experts die vooral de mogelijkheden van AI voor de samenleving belichten, alsook een groep deskundigen die een kritische blik werpen op de ontwikkelingen in de AI.

Gary Marcus is één van de meest prominente critici in de AI-discussie. Marcus is emeritus hoogleraar psychologie aan de New York University en is gespecialiseerd in taalverwerving, cognitieve psychologie en neurowetenschappen. Hij heeft verschillende boeken over AI op zijn naam staan, waaronder ‘Rebooting AI: Building Artificial Intelligence We Can Trust‘. Daarnaast schrijft hij voor de substack ‘The Road to A.I. We Can Trust,’ en is hij host van de podcast ‘Humans vs. Machines‘.

Marcus die zichzelf heeft gepositioneerd als luis in de pels van de AI-aanjagers, riep in een recente TED-talk zelfs op tot de oprichting van een International Agency of AI om de ontwikkelingen en het gebruik van AI te helpen regelen. “Ik geloof niet dat de hele planeet zal worden overgenomen door robots,” zegt Marcus, “maar ik maak me wel zorgen over wat mensen met slechte intentie met AI kunnen doen als er geen controle over is.”

Naar aanleiding van de TED-talk publiceerde New York Times beging deze maand How Do We Ensure an AI Future That Allows for Human Thriving?, een interview met Gary Marcus waarin hij enkele oplossingsrichtingen schetst om te komen tot een mensgerichte AI-toekomst. Daarvoor hebben we volgens Marcus twee dingen nodig: een nieuwe technische aanpak en een nieuwe benadering van governance.

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact