Verhalen veranderen

door Marco Derksen op 24 oktober 2022

‘Ieder mens, team en organisatie leeft en werkt bewust of onbewust in een bepaald verhaal. En dat heeft invloed op het gedrag.’ Deze boodschap staat in het boek ‘Verhalen veranderen: Beweging brengen in teams en organisaties’, geschreven door zes adviseurs van Kessels & Smit.

Wie aan verandering werkt in organisaties, komt vroeg of laat verhalen tegen. Over wat een goed team is, bijvoorbeeld. Over hoe het nu gaat. Of over hoe de toekomst eruitziet. Soms zijn ze bewust, soms wat meer impliciet, maar ze hebben altijd invloed. Door verhalen te vangen, ontrafelen en zichtbaar te maken, kun je je er samen toe verhouden en ervoor kiezen om nieuwe plotlijnen te ontwikkelen. Om zo beweging mogelijk te maken.

‘Verhalen’ in meervoud, want naast het dominante verhaal zijn er altijd andere verhalen in elke persoon, groep of organisatie. Die meerstemmigheid kan productief uitpakken: perspectieven die elkaar corrigeren, aanvullen of verdiepen. Maar net zo vaak ontstaat er een kakofonie, of doet een belangrijk deel van de invalshoeken nooit mee. Hoe zorg je dat de verschillende verhalen elkaar versterken en bijdragen aan de onderlinge verbinding? En hoe kom je samen tot nieuwe verhalen die uitnodigen tot actie?

‘Verhalen veranderen’ verkent de manier waarop je kunt werken met verhalen in de context van organisatieverandering en teamontwikkeling. Een praktisch boek voor zowel veranderkundigen als (team)coaches en leidinggevenden.

Naast theorie, concepten en veel voorbeelden uit de veranderpraktijk van de auteurs, vind je 18 werkvormen waarmee je zelf aan de slag kunt.

Saskia Tjepkema, Joeri Kabalt, Martijn van Ooijen, Luc Verheijen, Koen Weber en Lieve Scheepers werken allen als adviseur, (team)coach en procesbegeleider. Ze zijn verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company.

In de podcast de Boekenpraktijk (Managementboek) spreekt Willem van Leeuwen met Saskia Tjepkema en Luc Verheijen over de impact van verhalen in organisaties en in de maatschappij. Hij legt Saskia en Luc een drietal stellingen voor:

  • Verhalen zijn in de kern bedoeld om de ander te overtuigen van onze mening en visie;
  • Verhalen zijn eigenlijk in de kern vastgezette overtuigingen die ontstaan om de wereld om ons heen overzichtelijk te maken;
  • Onze conditionering zorgt ervoor dat onze verhalen teveel een product van het verleden zijn en te weinig een droom over de ideale toekomst.

Verder lezen:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact