Bestemming 2050?! Over de wisselwerking tussen technologie en SDG’s

door Marco Derksen op 4 augustus 2022

Digitale technologie dient meer dan welvaart, efficiency en korte termijn te bieden. Dat is mij al langer duidelijk, de vraag is alleen hoe?

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) schetst in haar recente horizonscan 2050 onder de titel ‘Bestemming 2050?!’ een volgende stap in de duurzaamheidsrevolutie. Een positief toekomstbeeld. Van de huidige Sustainable Development Goals (SDG’s) die volgens de auteurs beperkingen kennen, naar vijf aangepaste, overzichtelijke doelgebieden, de SDG’s-2050 (planeet, mens, voorspoed, vrede en partnerschap) met digitalisering als kern.

Om de planeet en mens met elkaar in een goede balans te krijgen rest de mens niets anders dan daar technologie op een verstandige manier voor in te zetten of wellicht juist te laten. Het is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat digitalisering daar hét fundament voor is aldus de auteurs. Geen enkele sector, zoals agrocultuur, biochemie, nanochemie, materiaalkunde, gentechnologie en robotica kan vanuit ons huidige denken zonder digitalisering. Ook niet onderweg naar het jaar 2050. Dat daar ook andere technologieën bij nodig zijn is evident maar digitalisering is in hun opinie een essentiële technologie. Tevens is digitalisering hét middel om de impact van technologie te meten en in kaart te brengen.

In de toekomstverkenning wordt met digitalisering de drie-eenheid data, algoritme en communicatie bedoeld:

Met deze drie begrippen kan digitalisering van huidige en toekomstige technologie worden beschreven. Het kan gaan om concepten, objecten of op zichzelf staande technologieën. De auteurs geven in de publicatie enkele concrete toepassingsvoorbeelden zoals crowdcontrol:

Dergelijke beschrijvingen geven inzicht in (en een taal over) digitalisering, zodat begrip over specifieke toepassingen groter, transparanter en meer open kan zijn. Begrip leidt er weer toe dat technologie, objecten en concepten kunnen worden beoordeeld op bijvoorbeeld kwetsbaarheid of duurzaamheid. En dus kunnen worden beoordeeld op de rol die ze spelen in de vijf gebieden van de SDG’s-2050.

Met digitalisering is het mogelijk een verbeelding te maken van de toepassingstechniek van technologie. En daarna het ook te creëren. Digitalisering maakt de toepassing van technologie mogelijk én maakt het mogelijk het gebruik te meten, in kaart te brengen, patronen te herkennen en het nut in een aantal parameters te duiden. Digitalisering is daarmee onderdeel van ‘slimme’ technologie die kan worden gebruikt voor ‘wijze’ besluitvorming door de mens voor het invoeren of aanpassen van technologie. De vraag is of en hoe digitalisering ook kan worden ingezet om technologie te ontwikkelen die bijdraagt aan de SDSG’s-2050.

De publicatie gaat veel verder dan deze korte toelichting op het belang van digitale technologie, kan dan ook iedereen aanraden Bestemming 2050?! helemaal te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact