De weg naar AI-volwassenheid

door Marco Derksen op 17 maart 2022

Eind 2021 heeft LXT een onderzoek laten uitvoeren onder 200 senior executives van middelgrote tot grote Amerikaanse organisaties over hun ervaring met kunstmatige intelligentie of artifical intelligence (AI). Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de huidige status van AI-volwassenheid in organisaties in het algemeen, en de unieke kenmerken van organisaties op basis van hun AI-volwassenheidsfase in het bijzonder. Het onderzoek is gebaseerd op het AI Maturity Model van Gartner en geeft een aardig inzicht welke stappen organisaties moeten nemen naar AI-volwassenheid.

AI kent allerlei vormen en toepassingen: van gezichtsherkenning tot vertaalapps, van medische diagnoses tot anticiperen op criminaliteit, en van fraudebestrijding tot het beïnvloeden van wat we kopen, lezen en stemmen. En dat is nog maar het begin. Recentelijk benoemde de Wetenschappelijke Raad voor het Regereingsbeleid (WRR) AI nog als de nieuwe systeemtechnologie. Daarmee is AI te vergelijken met elektriciteit en de verbrandingsmotor. Een systeemtechnologie heeft een grote impact op de samenleving, die vooraf niet kan worden voorzien. Als Nederland zich op deze fundamentele verandering niet goed voorbereidt, is er niet alleen het risico dat kansen worden gemist, maar ook dat de samenleving opgescheept wordt met een technologie die onze belangen niet dient aldus de onderzoekers.

Uit het onderzoek van LXT blijkt dat 40 procent van de Amerikaanse organisaties zichzelf beoordeelt op de drie hoogste niveaus van AI-volwassenheid. Deze organisaties geven aan dat de kwaliteit van trainingsdata de belangrijkste bijdrage levert aan het succes van hun AI-strategieën.

Amerikaanse en Chinese overheden investeren al jaren fors in AI. Ook de Nederlandse overheid ziet gelukkig steeds meer het belang van AI voor een sterke en onderscheidende internationale positie. Om dit te realiseren en om de Nederlandse AI-activiteiten te stimuleren, is in 2019 de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) opgezet. De NL AIC is een publiek-privaat samenwerkingsverband waarbij overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties zich inzetten om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven in Nederland met elkaar te verbinden.

Zo is deze week nog de landelijke MIT-regeling voor ondersteuning van AI-projecten van het MKB van start gegaan. Deze vanuit de Nederlandse AI Coalitie geïnitieerde en ondersteunde regeling is in samenwerking met de regionale organisaties opgezet. Voor Oost-Nederland is dat bijvoorbeeld gegaan in samenwerking met AI-hub Oost-Nederland.

Misschien wel één van de aardigste initiatieven van het NL AIC vind ik de gratis online leerprogramma’s over de toepassing van AI in verschillende sectoren. Naast de Nationale AI-cursus, het algemene leerprogramma waar het allemaal mee begon, zijn er inmiddels speciale edities voor kinderen, zorg, agri- en food en recentelijk ook voor energie. In de maak zijn verder nog edities voor onderwijs, creatieve industrie, logistiek en maritiem. Het doel van deze gratis online leerprogramma’s is mensen bewust te maken van de kansen van AI.

Waar we in Nederland staan voor wat betreft de AI-volwassenheid weet ik eerlijk gezegd niet. Het zou aardig zijn als het NL AIC op basis van het AI Maturity Model van Gartner ook eens zou kijken waar Nederlandse organisaties staan. Zowel private als publieke organisaties. Data en AI zijn zoals WRR terecht concludeerde belangrijke hefbomen voor de digitale transformatie van de samenleving.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact