De twee wolven in mijn hart

door Marco Derksen op 13 december 2021

Op een avond vertelde een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt.

Hij zei: “Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnen ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloersheid, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaar-digheid, leugen, valse trots, superioriteit en ego. De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof.”

De kleinzoon dacht er even over na en vroeg dan aan zijn grootvader: “Welke wolf wint?” De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Diegene die jij voedt.”

Deze parabel kende ik al jaren maar zag ik recentelijk weer voorbij zag komen in een bericht van Edwin Verdurmen.

De oudste gedrukte versie van het verhaal over de twee wolven staat volgens Peter Burger in een boek van de Amerikaanse evangelist Billy Graham uit 1978, ‘The Holy Spirit: Activating God’s Power in Your Life’:

An Eskimo fisherman came to town every Saturday afternoon. He always brought his two dogs with him. One was white and the other was black. He had taught them to fight on command. Every Saturday afternoon in the town square the people would gather and these two dogs would fight and the fisherman would take bets. On one Saturday the black dog would win; another Saturday, the white dog would win – but the fisherman always won! His friends began to ask him how he did it. He said, “I starve one and feed the other. The one I feed always wins because he is stronger.

De zwarte en de witte hond, legt Billy Graham uit, verbeelden de strijd in iedere christen tussen zijn oude en zijn nieuwe natuur, tussen zondige verlangens en het verlangen naar God. De denkbeeldige wolven zijn in zijn versie echte honden, en de wijze Cherokee is een Eskimo die op slinkse wijze weddenschappen wint, maar de verhalen zijn uiteraard vergelijkbaar.

Eerlijk gezegd is mijn uitdaging nog regelmatig om de juiste wolf te voeden. Zeker in een wereld waarin de waan van social media overheerst. Misschien maar weer eens beginnen met mindfullness!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact