Blog:

Jeremy Lent: The Web of Meaning

door Marco Derksen op 4 december 2021

De moderne samenleving maakt blind voor verbindingen tussen mens en natuur aldus schrijver Jeremy Lent. Hij onderzoekt de existentiële crisis die de westerse mens in zijn greep heeft gekregen en schetst een nieuw kader van betekenisgeving dat ons in een andere richting kan sturen. Hij integreert daarbij de laatste bevindingen uit de biologie, ecologie, kwantumfysica, neurowetenschappen met oude inzichten uit het taoïsme, boeddhisme, neo-confucianisme en het wereldbeeld van inheemse culturen.

Deze zomer wezen Wouter van Noort, Kees Klomp en Wiebe Bakker mij al op zijn boek The Web of Meaning. Heb het boek nog niet gelezen, maar inmiddels wel enkele webinars, podcasts en recensies over het boek doorgenomen.


The Web of Meaning: An Integration of Modern Science with Traditional Wisdom (pdf)

Tijdens het Brainwash Festival in Amsterdam spraken Jessica van der Schalk en Wouter van Noort met Jeremy Lent over de grote vraag hoe we gaan kunnen ervaren wat wetenschap ons allang vertelt: dat we verbonden zijn met elkaar, de natuur en het universum? De podcast van dit gesprek is inmiddels te beluisteren via NRC Future Affairs.

Volgens Wouter van Noort raakt het werk van Lent aan een paar van de belangrijkste thema’s van de komende tijd:

  1. Hoe gaan we beter luisteren naar de inzichten die niet-westerse culturen al eeuwen hebben over duurzaam en natuurlijk leven?
  2. Hoe komt er meer aandacht voor het verband tussen invidueel en planetair welzijn?
  3. Hoe vergroten we de verbeeldingskracht voor het formuleren van alternatieve maatschappelijke verhalen?

Enkele recensies:

4 reacties

Ik vind het mooi wat hij over internet zegt opBlz. 343:The rise of the internet, which is still in its infancy, may turn out to have as profound an effect on our group identity as the emergence of language back in the Paleolithic era. In the same way that bacteria learned to transfer genes to each other to create a virtually immortal quasi-superorganism, so humans are developing the ability to transfer ideas to each other and participate in forming a global consciousness. Can we wake up in time to appreciate our collective identity and participate in something greater than our fixed selves? As Thích Nhât Hanh has suggested, the next Buddha may not be in the form of an individual, but the awakening community.

Beantwoord

Prachtig inderdaad en ik denk ook dat hij gelijk heeft. Wij zijn onderdeel van iets groters en dat besef wordt steeds breder gedragen.

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact