9 dagen in Raqqa

door Marco Derksen op 11 september 2021

De Franse documentaire ‘9 jours à Raqqa‘ (9 Days in Raqqa) van Xavier de Lauzanne is een portret van Leila Mustapha, een jonge Koerdisch-Syrische vrouw die in 2017 als 30-jarige vrouw werd verkozen tot burgemeester van Raqqa, de Syrische stad die in 2014 werd uitgeroepen tot de hoofdstad van het kalifaat van IS en op 17 oktober 2017 formeel bevrijd werd verklaard door de Syrische Democratische Strijdkrachten.

Opererend in een mannenwereld, is het Mustapha’s missie om haar stad weer op te bouwen, verzoening mogelijk te maken en de democratie te herstellen. Het ongelooflijke verhaal van Leila Mustapha wordt verteld vanuit het perspectief van de Franse schrijfster Marine de Tilly die begin 2019 naar Raqqa reist, een nog steeds gevaarlijke stad, en daar 9 dagen krijgt om haar verhaal te vertellen. Het portret van deze bijzondere vrouw krijgt wat mij begreft nog een extra dimensie doordat de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf de muziek componeerde voor de documentaire.

‘9 jours à Raqqa’ werd eerder geselecteerd voor het filmfestival van Cannes in 2020 en is afgelopen week in Frankrijk in premiere gegaan. Het gelijknamige album van Ibrahim Maalouf is deze week ook gelanceerd en is nu al één van mijn favoriete muziekalbums van dit jaar!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact