Jo Caudron: De wereld is rond

door Marco Derksen op 6 augustus 2021

Het is inmiddels al weer ruim twee jaar geleden dat de Vlaamse ondernemer en transformatiestrateeg Jo Caudron gastspreker was in de post-academische leergang leiderschap bij digitale transformatie in Groningen. Het was één van zijn eerste lezingen over zijn dan nog te verschijnen nieuwe boek ‘De wereld is rond‘. Over een totale maatschappelijke transformatie, die veel verder gaat dan alleen het digitaliseren van bestaande processen of bedrijfsmodellen. De ‘metastorm’ zoals hij het noemt, is zowel een kans als een noodzaak voor organisaties om mee te transformeren en mee te gaan naar een nieuwe circulaire wereld.

De wereld is rond (luisterboek) is niet alleen een erg goed geschreven boek, maar het schetst ook een zeer inspirerend en positief toekomstperspectief voor de samenleving. Het boek werd vorig jaar dan ook terecht door Managementboek.nl uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2020.

Afgelopen week liet Jo Caudron mij weten dat er eind augustus een volledig nieuwe versie aankomt van het boek, waarin zowel de Covid-crisis als de recente politieke verschuivingen verwerkt zijn. Jo heeft in diverse webinars het afgelopen jaar al een optimistisch plan geschetst voor de post-corona wereld zoals in het webinar tijdens het eerste lustrum van IT Academy Noord-Nederland:

Het boek begint met een beschrijving van 75 jaar welvaartsgroei die tot problemen heeft geleid, zoals de uitputting van de aarde, een toenemende maatschappelijke onzekerheid en een volgens de auteur onterecht vooruitgangspessimisme. We zien niet meer hoeveel we er allemaal eigenlijk op vooruit zijn gegaan. Daarbij verwijst hij oa naar Factfulness van Hans Rosling, Enlightenment Now van Steven Pinker en Our World In Data.

Caudron laat in hoofdstuk 5 aan de hand van de curve van perspectief erg mooi zien hoe en waarom ons gevoel van welvaart en geluk is veranderd in de loop der jaren:

Groei is noodzakelijk omdat het leven een zero-sum game is aldus Caudron. Maar groei heeft er niet alleen voor gezorgd dat we kunnen opklimmen in de piramide van Maslow, het is ook desastreus voor de planeet. Daarvoor schetst Caudron een nieuw, optimistisch toekomst-perspectief:

Om te komen tot het nieuwe toekomstperspectief, introduceert Caudron de term peak stuff, een buzzword dat in 2016 werd geintroduceerd door Hugo Scott-Gall van Goldman Sachs gebaseerd op het fenomeen peak oil, waarbij de oliewinning over het hoogtepunt heen is. Peak stuff verwijst naar het idee dat een bepaald product de hoogste interesse en marktpenetratie heeft bereikt en niet hoger kan. Het product heeft zijn plafond bereikt.

Een groeiende economie hebben we bereikt door bedrijven die steeds meer produceren en consumenten die steeds meer spullen kopen: de stuff economy. Groei lukt door meer consumenten meer dingen te laten kopen. Hoe meer we produceren hoe meer grondstoffen en energie we verbruiken en hoe meer afval we produceren. Slecht voor de planeet. Gelukkig is peak stuff in aantocht aldus Caudron. We zullen minder stuff nodig gaan hebben want veel wordt overbodig, zoals de smartphone de camera, gps, klok, boeken, etc. overbodig maakt. We krijgen een verschuiving van producten naar diensten. De peak stuff economy.

De problemen en oplossingen die Caudron beschrijft in ‘De wereld is rond’ zijn niet nieuw, maar hij heeft het erg goed en zeer inspirerend opgeschreven. Een goede beschrijving van met name de issues die spelen (‘de perfecte storm’) op het gebied van werken, wonen en mobiliteit die samen de metastorm vormen en impact hebben op andere domeinen als onderwijs, veiligheid en zorg. Alhoewel ik niet geloof in een standaard veranderingsproces, komt Caudron aan het eind van het boek toch nog met een soort van strategisch plan voor bedrijven aan de hand van zijn SUPERchange model (See, Understand, Plan, Enable en Run).

Het boek is een absolute aanrader en ik zie uit naar de nieuwe versie van het boek dat eind deze maand uitkomt!

Verder lezen:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact